Slijedi li sapunica
29

Izbor Radončićevog nasljednika: Da li će DNS kočiti izbor SDA-ovog kandidata?

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Stranka demokratske akcije pola godine je osporavala imenovanje DNS-ovog kandidata Mlađena Božovića za funkciju državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice. Sada bi DNS mogao opstruisati imenovanje SDA-ovog kandidata za ministra sigurnosti BiH.
Demokratski narodni savez (DNS) je u decembru predložio Mlađena Božovića, ali se to iz nekog razloga nije svidjelo Stranci demokratske akcije zbog čega je u aprilu ove godine Božović odustao od ministarske fotelje.

U drugom bh. ministarstvu bilo je burno jučer. Fahrudin Radončić je potpisao ostavku na funkciju ministra sigurnosti BiH, nakon čega je i zvanično predata u kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Radončićeva ostavka je neopoziva i ono što Tegeltiji preostaje jeste i da je zvanično prihvati, a nakon toga i oficijelno upozna koalicione partnere, tačnije Stranku demokratske akcije koja je raspodjelom funkcija, pri formiranju vlasti, dobila Ministarstvo sigurnosti BiH.

Sada se otvorila pozicija za novog kandidata kojeg će, kako sada stoje stvari, predložiti Stranka demokratske akcije s obzirom na to da je prvi čovjek Saveza za bolju budućnost (SBB) poručio da njegova stranka završava učešće na državnom nivou vlasti.

"Učešće SBB-a na državnom nivou je završena priča", rekao je Radončić.

To znači da će organi SDA izabrati osobu koja će nastaviti raditi tamo gdje je stao Radončić i sigurno je da će to trebati uraditi što prije jer vremena za gubljenje više nema.

No, pitanje je koliko će trajati cijeli proces od kandidature do imenovanja.

Kandidatura SDA-ovog ministra mogla bi značiti i novu višemjesečnu sapunicu jer postoji realna šansa da DNS, u dogovoru sa SNSD-om, odluči "vratiti" Izetbegovićevoj stranci "milo za drago" zbog odbijanja imenovanja Mlađena Božovića i kršenja sporazuma SNSD-a i SDA u vezi s tom ministarskom funkcijom.

To bi značilo da će nedavno imenovani zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović (Socijalistička partija Republike Srpske) zadugo obavljati poslove u svojoj nadležnosti sve dok BiH ne dobije novog ministra sigurnosti. Baš onako kako je Dževad Mahmutović (zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice) radio dok nije imenovan Miloš Lučić.

Efikasno imenovanje ili nova trakavica zasigurno će zavisiti i od raspoloženja koje bude vladalo među Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem. Sve to dok su pred našom zemljom brojni sigurnosni izazovi.