14 reformi
12

Izbor Olivera Varheljija za evropskog komesara neće obradovati SNSD

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Imenovanje novog komesara EU za proširenje i susjedstvo Olivera Varheljija zasigurno neće obradovati vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a vjerovatno ni ostale parlamentarne stranke u RS-u.
Mađar Varhelji je danas zvanično postavljen na ovu važnu funkciju, a u prošlosedmičnom obraćanju Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta rekao da će kao evropski komesar insistirati na implementaciji 14 ključnih reformi koje je Evropska komisija iznijela u svom Mišljenju za BiH.

"BiH ne može postati kandidat dok ove reforme ne budu isporučene, a ja ću se kao evropski komesar pobrinuti da oni dobiju sve što im je potrebno od nas da bi to i ostvarili", rekao je Varhelji.

Među 14 ključnih prioriteta koji su navedeni u Mišljenju Evropske komisije o BiH je, između ostalog, i ukidanje prava veta prilikom glasanja, usvajanje odredbi koje će omogućiti državi preuzimanje nadležnosti nižih nivoa vlasti, sprovođenje izbora u skladu s evropskim standardima i rješavanje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

To se neće dopasti zvaničnicima iz entiteta RS, a što je i potvrđeno ranije za Klix.ba. Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je kako nijedna politička stranke iz RS-a pa tako ni SNSD neće pristati na određene zahtjeve EU.

"Ne može niko da traži ono što Ustav BiH precizno definiše. Neko bi morao da kaže kako nema više Aneksa IV. Ne možemo se mi o tome dogovoriti. Nikada SNSD, a ne samo SNSD već nijedna politička stranka iz RS-a neće na to pristati".

U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU izdate su preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju u četiri oblasti i to: demokratija, vladavina prava, temeljna ljudska prava i javna uprava.

Mišljenje jasno navodi šta je potrebno da BiH uradi kako bi se pripremila za članstvo u EU, a sadrži i sveobuhvatnu mapu puta za fazne reforme. U njemu se navodi 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti da bi se izdala preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju.