Šatorović vs. Kurić
22

Izbor novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH "na dugom štapu", bez termina Kongresa

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je 23. februara prekinut Kongres Saveza samostalnih sindikata BiH na kojem je trebalo biti izabrano novo rukovodstvo, Predsjedništvo Saveza danas je raspravljalo o ovoj temi i donijelo, kako nam je rečeno, nekoliko zaključaka, ali nije utvrdilo termin održavanja novog kongresa.

Podsjećamo, u utrci za nasljednika dugogodišnjeg predsjednika Ismeta Bajramovića su predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović i predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Redžo Kurić, a na 14. kongresu nijedan od njih nije dobio potrebna 62 glasa.

Jedan od zaključaka donesenih na sjednici Predsjedništva je da će svi organi Saveza samostalnih sindikata BiH obavljati svoje funkcije do razrješenja dužnosti i novih imenovanja. No, to se, prema svemu sudeći, neće brzo desiti jer o terminima uopće nije raspravljano.

"Predsjedništvo predlaže da Glavni odbor, kao najviši organ između dva kongresa, donese odluku o zakazivanju sjednice Kongresa na kojoj će biti izabrani organi saveza u narednom mandatu čim za to budu ispunjeni uslovi. Donijeli smo odluku da Nadzorni odbor u roku od 30 dana odradi svoj dio posla u smislu kontrole poslovanja Saveza samostalnih sindikata, a pozvat ćemo i neovisnu revizorsku kuću da ispita kompletno poslovanje saveza u protekle četiri godine i da o tome podnese izvještaj glavnom odboru i javnosti", kazao nam je Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Šatorović je u ime Predsjedništva Saveza sindikata pozvao sve članice da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle ići na štetu jedinstva saveza ili aktivnosti koje bi Savez, kako kaže, mogle politčki kompromitovati ili dovesti u pitanje njegovu neovisnost.

Podsjećamo, kongres je prekinut zbog nedostatka kvoruma. Nakon objave rezultata prvog kruga glasanja, u kojem je Kurić imao 61, a Šatorović 49 glasova, u sali je ostalo 70 delegata. Za rad i važeće odlučivanje bila su potrebna 82 delegata.