Dugogodišnja previranja
0

Izbor komesara policije u Hercegovini na dugom štapu, treba usaglasiti politiku i struku

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Iako je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sigurnost odavno narušena i s nestrpljenjem se očekuje imenovanje komesara policije, bez kojeg ovaj kanton godinama funkcionira, to se neće dogoditi brzo kako mnogi žele i očekuju.

Činjenica je da je izbor komesara kompleksan proces, jer prije same konkursne procedure za tu važnu poziciju treba izabrati Nezavisnu komisiju za izbor i reviziju, što je također složen proces s obzirom na činjenicu da je za tu komisiju ponovljeni konkurs nakon četiri godine raspisan 14. maja ove godine, nakon 15 dana završen, a još nije ni počeo proces odabira najboljih kandidata.

Predsjednica Komisije za izbor i imenovanje Skupštine HNK Julineta Jurić za naš portal kaže kako se na konkurs za Nezavisnu komisiju javilo 39 ozbiljnih kandidata, od kojih treba izabrati sedam najboljih i da je to složena procedura na kojoj se intenzivno radi.

"Ovih dana održavamo konsultacije i radimo na svim pripremama za ovaj važan postupak, nakon čega ćemo svim kandidatima poslati preporučene pozive za intervju, što je uobičajena procedura, da bismo u konačnici izabrali sedam najboljih kandidata koje ćemo preložiti Skupštini HNK", kazala je Jurić za Klix.ba.

Ističe kako to nije jednostavan proces, jer od 39 prijavljenih kandidata treba izabrati sedam osoba koje su najbolje, na način da budu dva člana iz Ministarstva unutrašnjih poslova HNK i pet članova iz civilnog sektora, a uz to se treba ispoštovati i nacionalna struktura.

"U komisiji trebaju biti kandidati koji ispunjavaju sve uslove, a uz to trebaju biti tri osobe iz reda hrvatskog naroda, tri osobe iz reda bošnjačkog naroda i jedna osoba iz reda srpskog naroda, da bi se prijedlog za imenovanje poslao Skupštini HNK koja tu komisiju u konačnici treba potvrditi", pojasnila je Jurić za Klix.ba.

Sudeći prema trenutnom stanju, to će biti najteži dio posla, a već je jasno da će za izbor komesara policije "jezičak na vagi" biti član komisije iz reda srpskog naroda, koji će odrediti daljnji tok izbora komesara, s obzirom na to da će četiri glasa biti dovoljna da bi konačno bio izabran prvi čovjek policije u Hercegovini.

Ovaj proces godinama opstruiraju politička previranja između SDA i HDZ-a, što potvrđuje i činjenica da se konkursna procedura za izbor Nezavisne komisije prije više od četiri godine nikada nije uspješno završila, pa je sada cijeli proces vraćen na početak.

Šta će biti ovoga puta tek ćemo vidjeti, jer je evidentno da se trebaju uskladiti politika i struka da bi kanton koji jedini u našoj zemlji funkcionira bez prvog čovjeka policije konačno počeo rješavati probleme koji iz dana u dan narušavaju sigurnosni sistem.

Stručnjaci smatraju su česti neredi i narušena sigurnost posljedice činjenice da Hercegovačko-neretvanski kanton jedini u državi već godinama nema komesara ni uređenu policijsku strukturu, što treba hitno rješavati kako posljedice, koje su već ogromne, ne bi bile još teže i pogubnije.