Na sjednici NSRS
0

Izbor glavnog revizora RS-a najvjerovatnije u februaru

FENA
Ko će biti nasljednjik Duška Šnjegote
Ko će biti nasljednjik Duška Šnjegote
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da postoje uslovi da se na narednoj redovnoj sjednici entitetskog parlamenta izabere novi revizor javnog sektora RS-a.

Na javni konkurs pristiglo je osam prijava, a skupštinska Komisija za izbor i imenovanja treba da završi predviđenu proceduru i predloži predsjedniku RS-a listu najbolje rangiranih kandidata, kako bi se potom o kandidatu za novog revizora izjasnio parlament.

Trenutno je u RS vršilac dužnosti glavnog revizora Jovo Radukić, bivši pomoćnik u Ministarstvu finansija RS.

Radukić je imenovan na sjednici Narodne skupštine RS 17. oktobra, nakon što su glavni revizor i njegov zamjenik, Duško Šnjegota i Darko Pejić, 31. augusta stavili na raspolaganje svoje mandate parlamentu RS, a što je prihvaćeno na sjednici 13. septembra.

Šnjegota i Pejić su podnijeli ostavke, nakon što je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS objavila konsolidovani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, što vlast u RS osporava uz stav da je deficit “samo” 44 miliona.

Čubrilović je novinarima u Banjoj Luci rekao da je u RS na vrijeme usvojen budžet za 2018., po hitnoj proceduri, što je, kaže, bolje nego da je entitet ostao bez tog važnog dokumenta na početku ove godine.

Istakao je i da je Narodna skupština RS-a u 2017. godini održala 11 sjednica, sedam redovnih i četiri posebne te usvojila 53 zakona te da je po rezultatima najbolji parlament u BiH.

Smatra da je Skupština RS-a otvorena u svom radu, što su potvrdili i iz CCI-a.

Najavio je da će 18. januara biti održan Kolegijum parlamenta, a već u februaru bit će i redovno i posebno zasjedanje.