Obrazovanje u BiH
382

Promo / Izbor fakulteta je važna odluka

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je na inventivan način uputio poziv novim generacijama studenata da se opredijele i upišu ovaj fakultet. Umjesto angažiranja marketinške agencije, zamolili su jednog od svojih diplomaca da budućim studentima prenese svoje iskustvo.

"Mislio sam da znam sve o fakultetima: trebaš upisati državni, ne smiješ protivrječiti profesoru i moraš sve naučiti napamet. Uči se pred ispite, a praksu stičeš ako se zaposliš.

Sa prijateljima sam zbijao šale na račun privatnih fakulteta. To bar svako zna - privatni fakulteti su samo mamipara. Osjećao sam se nadmoćnim i boljim od onih koji idu na takve fakultete. Onda su došli prvi ispiti. Nisam položio, iako sam učio. Drugi jesu, iako ih nikad nisam vidio na predavanjima. Usudio sam se reći svoje mišljenje. Novi problem. Drznuo sam se na studentskoj službi zatražiti neko uvjerenje. Još jedan problem. Mislio sam da je kraj svijeta. Moj prijatelj, koji se prethodne godine prebacio na privatni fakultet, otvorio mi je oči.

Moje predrasude su bile zasnovane na neznanju. Od tada su prošle četiri godine i shvatio sam da je samo jedno bilo tačno: završiti Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je zaista lakše, ali ne iz onih razloga kojima se pokušava degradirati ova institucija da bi se prikrile mane i nedostaci onih drugih.

Studentska služba, kao prvi kontakt sa fakultetom, neće ti zalupiti vrata i za njih nećeš biti samo jedan spis više u arhivi. Asistenti ti neće biti prepreka da iskažeš svoj potencijal, već vodilja koja će pružiti kvalitetnu pomoć, i zajedno sa tobom raditi na rješavanju zadataka, kako pravnih tako i onih životnih. Profesori neće biti autokrate, nego tvoji mentori koji će ti nesebično dati svoje teško i kvalitetno stečeno znanje. Ovdje predaju akademici, bivše sudije ustavnih i vrhovnih sudova, dekani sa državnih fakulteta. Možda su me ipak mladi profesori najviše iznenadili. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku predaje profesorica koja je UN stipendista i dobitnica Danubius nagrade, pravni savjetnik AMUS-a i predavač WTO-a, najmlađi doktor pravnih nauka u historiji BiH.

Danas mogu da kažem da je jedina razlika između državnih i privatnih fakulteta u tome ko je osnivač. Država tretira državne fakultete kao što tretira i bolnice, ceste i sve državno. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku osnivač je privatnik koji se brine za svoju investiciju. Zapošljava najbolje profesore, asistente i osoblje, jer mu je stalo da studenti dobiju što više znanja i što bolju uslugu. Predavanja su redovna i u njih se ulaže maksimalan trud, a profesori su uvijek dostupni. Moja diploma vrijedi kao i diploma sa bilo kojeg drugog fakulteta bilo gdje u svijetu", izjavio je ponosni student Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.

"Ne dozvoli da te tvoje predrasude ograniče. Dozvoli sebi da učiniš pravu stvar. Studiraj u vrhunskim uslovima i idi ukorak sa 21. vijekom. Na tebi je da doneseš odluku da li si od onih koji dozvoljavaju da ih neutemeljena i neprovjerena informacija spriječi da upišu Pravni fakultet Univerziteta u Travniku samo zato što je privatni. Budi od onih koji znaju pravu vrijednost kvalitetnog obrazovanja i stečenog znanja. Budi od onih koji ne za školu već za život uče!", poručili su sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.

Više informacija i prijave na web stranici Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.