Odlučio HDZ
49

Izbor direktora SIPA-e i OSA-e tek nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH

Er. M.
Perica Stanić i Osman Mehmedagić
Perica Stanić i Osman Mehmedagić
Novi direktori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine bit će izabrani tek nakon konstituisanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Kompletna konkursna procedura vezana za izbor novog direktora SIPA-e davno je završena. Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH dostavio je trenutnom ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću rang-listu, a na kojoj je najbolje ocijenjeni kandidat aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić blizak SDS-u.

Mektić je prijedlog za imenovanje Stanića već dostavio Vijeću ministara Bosne i Hercegovine s obzirom na to da državna vlada vrši konačno imenovanje direktora SIPA-e. Ipak, ovo imenovanje neće se naći na dnevnom redu aktuelnog saziva bh. vlade, jer je već otpočeo proces izbora novog saziva Vijeća ministara BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je izjavio kako Vijeće ministara BiH, koje legitimitet crpi iz podrške bivšeg, a ne aktuelnog saziva Parlamentarne skupštine BiH, neće imenovati nove direktore SIPA-e i OSA-e. Tačnije, da je to pitanje za novi saziv Vijeća ministara BiH na čijem čelu će se nalaziti SNSD-ov funkcioner Zoran Tegeltija.

Mandat Staniću istekao je 5. novembra 2019. godine, a mandat zamjeniku direktora SIPA-e Đuri Kneževiću ističe 26. maja 2022. godine. Postoje dva načina na koja je moguće regulisati pitanje rukovođenja SIPA-om. Prvi je da Vijeće ministara BiH na sjednici konstatuje istek mandata Staniću i da za vršitelja dužnosti direktora SIPA-e imenuje njegovog zamjenika, a drugi je da Stanić uprkos isteku mandata ostane direktor u tehničkom mandatu sve do izbora novog.

Najizglednija je druga opcija, jer bez ruku ministara iz reda SDS-a i PDP-a nije moguće konstatovati istek mandata Staniću. U isto vrijeme bez ruku ministara iz reda hrvatskog naroda, a koji svi dolaze iz reda HDZ-a BiH, nije moguće imenovati novog direktora SIPA-e. U skladu sa Čovićevom instrukcijom ministri HDZ-a Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš i Josip Grubeša neće glasati za imenovanje novih direktora, ni SIPA-e, a ni OSA-e sve do izbora novog saziva državne vlade.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, s obzirom na čvrste stavove koalicionih partnera u trenutnom sazivu Vijeća ministara BiH, odlučio je da ova pitanja ne stavlja na dnevni red, jer njegovi zamjenici Mirko Šarović (SDS) i Vjekoslav Bevanda (HDZ) mogu tražiti da se određene tačke skinu s dnevnog reda ukoliko ih je predsjedavajući stavio na dnevni red samoinicijativno. Male su vjerovatnoće da će SNSD-ovi ministri, nakon što sjednu u fotelje, glasati za izbor Stanića na poziciju direktora SIPA-e.

Mandat je 19. novembra 2019. godine istekao i članovima rukovodstva Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i to generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku generalnog direktora Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi. I oni će ostati na rukovodećim pozicijama sve dok ne bude konstituisan novi saziv Vijeća ministara BiH i Komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad OSA-om.

Za razliku od SIPA-e, u slučaju izbora generalnog direktora OSA-e nije potrebno raspisivati javni konkurs, već se vrši imenovanje u skladu s ispunjenim zakonskim uvjetima. Direktora OSA-e imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a koji je prema Zakonu o OSA-i dužan, prije stavljanja imenovanja na dnevni red državne vlade, izvršiti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH, članovima Izvršnog odbora i članovima Zajedničke komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom OSA-e.