{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IZBiH organizira naučnu konferenciju "Tradicija muslimana Balkana"

14.5.2014. u 14:00
10
5
IZBiH organizira naučnu konferenciju "Tradicija muslimana Balkana"
10
IZBiH organizira naučnu konferenciju "Tradicija muslimana Balkana"
Od 14. do 17. juna u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, u prostorima Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održat će se Naučna konferencija pod naslovom Ehl-i sunnet we l-džema’at – tradicija muslimana Balkana (tradicionalno učenje i vjerovanje ovdašnjih pripadnika islama).
Reisu-l ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, pod čijim se pokroviteljstvom i održava ova konferencija, je imajući uvidu značaj njezinog organiziranja i činjenicu da tretira većinsko vjerovanje muslimana ovoga podneblja istakao ''da je ovo najznačajniji naučni skup koji će Islamska zajednica održati od završetka agresije na BiH''.

Organiziranja ove konferencije nastala je kao rezultat nužnosti ponovnog promišljanja ehl-i sunnetske tradicije i učenosti ovih prostora čija se osobenost može opisati kao umjerenost u vjerovanju ali i kao temeljna vrijednost obrazovnih institucija Islamske zajednice u BiH.
Ta umjerenost u vjerovanju ovoga podneblja ogleda se u sintezi Božije Objave i ljudskoga razuma.

Učenje ehl-i sunneta ve l-džama'ata osiguralo je i zaštitilo od frakcionaštva i nejedinstva općenito sve muslimane, tj. njihovu ogromnu većinu, što se može reći i za muslimane Balkana, ali i od rigidnog literalizma i neislamskih ideja općenito.

Konferencija će imati međunarodni karakter a u njezinom radu će učestvovati više od trideset istaknutih naučnika iz Saudijske Arabije, Turske, Katara, Egipta, Sudana.

Učesnici konferencije iz balkanskih zemalja tretirat će ehl-i sunnetsku ulemansku tradiciju svojih zemalja i pokrajina kao i probleme s kojima se danas susreću muslimani ovih područja u ehl-i sunnetskom razumijevanju i prakticiranju vjere.

Rad konferencije odvijat će se u četiri tematske cjeline: Historijska pozadina i principi ehl-i sunnetskog učenja, Refleksije doktrinarnih principa na ostala islamska znanstvena područja, Glavni autoriteti ehl-i sunnetskog učenja, Promotori ehli-sunnetskog učenja na balkanskim prostorima, Izazovi, stanje i perspektive ehl-i sunnetskog učenja.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: