Reakcija
219

IZBiH odgovorila austrijskom ministru: Niko ne plaća muslimankama da se pokrivaju

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Islamska zajednica u BiH smatra neprimjerenom izjavu ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurza koju su prenijeli mediji, a u kojoj kaže da u Sarajevu i Prištini ženama plaćaju da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu.

"Islamska zajednica u BiH nema saznanja da bilo ko plaća muslimankama u BiH da se oblače na određeni način i stoji na stanovištu da svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblači na način koji želi", navodi se u reakciji.

Smatraju dobronamjernim zalaganje ministra Kurza da institucije EU posvete više pažnje Zapadnom Balkanu i razumijemo njegovu zabrinutost trenutnim stanjem, ali poručuju da nije našao pravi primjer da to ilustrira.

"Znamo da je u toku i predizborna kampanja u Austriji i da svi posežu za oštrom retorikom, ali kao što to savjetujemo političarima na Balkanu, tako mislimo da bi i u ostatku Evrope najbolje bilo da se vjera i vjerska osjećanja pojedinaca ne politiziraju i da se ne uvlače u političku arenu", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Islamske zajednice u BiH.