Širom BiH
652

IZBiH i BBI banka s partnerima podijelili hiljadu ramazanskih paketa za povratnike

Klix.ba
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Bosna Bank International (BBI) i partnerima – kompanijama Klas d.d. Sarajevo, BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo i drugima, nastavili su i ove godine tradicionalnu humanitarnu akciju podjele paketa hrane i higijenskih sredstava za hiljadu povratničkih porodica širom Bosne i Hercegovine.

"Već treću godinu realizujemo ovu humanitarnu akciju i reakcije povratnika su pozitivne. Ne samo da se raduju pomoći, već su sretni i zbog osjećaja da nisu ostavljeni i zaboravljeni u povratničkim mjestima", izjavio je Hamed Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini koji je iskoristio priliku da se zahvali donatorima i partnerima projekta: BBI Banci, Klasu, BBI Real Estate-u i drugima.

Ukupna vrijednost donacije je 90.000 KM, a riječ je o paketima koji, između ostalog, sadrže prehrambene artikle poput brašna, ulja, šećera, tjestenine, kao i ostalih životnih namirnica, te higijenskih sredstava.

"Nemam nikakva primanja, a meni puno znači ova pomoć. Hvala vam", – kazala je Hazira Suljagić, povratnica sa područja Općine Bratunac, jedna od korisnica pomoći iz ove humanitarne akcije.

Problema u povratničkim mjestima je i dalje mnogo, od nedostatka struje i vode, ali većinom ističu nedostatak posla kako bi povratak bio održiv.

"Meni danas kao da ste dali čitavu BiH. Svaka vam čast, hvala vam puno", riječi su Ismeta Krndžića, povratnika u Općinu Zvornik, jedno od najvećih povratničkih mjesta u BiH.

Svoju zahvalnost nije krio ni Mirzet Redžić iz Vlasenice.

"Ova pomoć nam puno znači i ovom prilikom želim da vam se svima zahvalim. Ova akcija je znak pažnje i znači nam puno da povratnička populacija u Vlasenici nije zaboravljena", izjavio je Mirzet Redžić, povratnik sa područja Općine Vlasenica. BBI Banka tokom cijele godine realizuje niz projekata i aktivnosti u sklopu svoje odlučnosti da posluje kao društveno odgovorna kompanija, a učešće nije izostalo ni ove godine u okviru projekta "1000 ramazanskih paketa".

"Sretni smo da na ovaj način tokom mjeseca Ramazana unesemo malo topline i vedrine u kuće povratnika širom BiH. Nadamo se da će ovakve aktivnosti podstaći i druge kompanije da pruže pomoć onima kojima je pomoć zaista potrebna", kazao je Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI Banke.

Irmela Cero, glasnogovornica kompanije Klas d.d. Sarajevo istakla je da je učešće u ovom humanitarnom projektu samo jedna u nizu aktivnosti koje Klas sprovodi u okviru svoje društvne odgovornosti.

"Drago nam je i zadovoljstvo da svojom podrškom možemo olakšati i uljepšati život povratničkih porodica. Smatramo da je naša i društvena i moralna obaveza da jedan dio prihoda naše kompanije vraćamo zajednici kroz različite projekte", izjavila je ispred kompanije Klas d.d. Sarajevo Irmela Cero.

Ove godine paketi su u tri različita konvoja podijeljeni povratnicima u Kupresu, Livnu, Duvnu, Glamoču, Foči, Rudom, Višegradu, Rogatici, Žepi, Vlasenici, Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku.