Novi zakon
0

Izbacivanje iz škole zbog snimanja video-klipova

SRNA
Učenik bi zbog snimanja neprimjerenih video-klipova tokom nastave mogao biti izbačen iz škole ukoliko odredba Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju da je snimanje video-klipova neprimjerenog sadržaja tokom nastave i njihova dalja distribucija teža povreda obaveza učenika ostane u konačnom zakonskom rješenju.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da je izbacivanje iz škole krajnja mjera koju je moguće upotrijebiti u slučaju teže povrede obaveze učenika jer srednjoškolsko obrazovanje u RS nije obevezno.

"Stvarnost sa kojom smo se suočili kada je riječ o video-klipovima prepoznali smo kao opasnost u smislu i vršnjačkog nasilja, a istovremeno i otežane, neprimjerene i nepristojne komunikacije na relaciji učenik-profesor i to moramo sankcionisati", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da su do kreiranja prijedloga zakonskog rješenja moguće i drugačije formulacije oko snimanja video-klipova tokom  nastave, odnosno da postoji mogućnost da snimanje tokom  nastave bude sankcionisano bez obzira da li je u pitanju snimak neprimjerenog sadržaja. 

Kasipović je naglasio da je upravo zbog mogućnosti isključivanja iz škole vrlo važno da funkcionišu svi oni koji jesu partneri u obrazovno-vaspitnom radu, od škole i pedagoga do porodice i ministarstva. 

On je rekao je da Ministarstvo prosvjete i kulture očekuje i značajne efekte kada je u pitanju upisna politika od formiranja savjetodavnih tijela sačinjenih od predstavnika zavoda za zapošljavanje na lokalnom nivou pri srednjim stručnim školama u RS. 

"Mi, ustvari, želimo reći da napuštamo nekadašnju praksu Ministarstva prosvjete i kulture u kojoj je neko u ministarstvu sjedio i uglavnom prema željama učenika i njihovih roditelja kreirao upisnu politiku, a kad mu ni to nije bilo dovoljno onda je pod različitim uticajuima povećavao broj učenika u odjeljenjima", rekao Kasipović. 
On je naglasio da su već vidljivi rezultati upisne politike koja se kreira u posljednje dvije godine kao i saradnje sa lokalnim privrednicima i uopšte lokalnim zajednicama. 

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju usvojen je danas u Narodnoj skupštini RS. 

Ovim Nacrtom zakona snimanje video-klipova neprimjerenog sadržaja tokom  nastave i njihova dalja distribucija tretira se kao teža povreda obaveza učenika. 

Ova odredba nije bila uvrštena postojeći zakon, a predlagač zakonskog rješenja smatra da bi ova mjera značajno doprinijela smanjenju vršnjačkog nasilja u školama. 

Nacrtom zakona je predviđeno i formiranje savjetodavnog vijeća u stručnim školama, u  čijem sastavu bi bili predstavnici lokalnog tržišta rada, a ovo tijelo bi pomagalo školama u planiranju sadržaja njenih programa i u jačanju veza između škole i lokalnog tržišta rada.