Pitanje života
350

Izazovi biomedicinski potpomognute oplodnje: Je li na pomolu pomak u FBiH

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom na nivou Federacije BiH donešen je 2018. godine, a danas je Vlada FBiH utvrdila izmjene tog zakona i uputila u hitnu proceduru. U protekle dvije decenije, sve više parova suočava se sa ovim izazovom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije izazovi sa neplodnošću predstavljaju globalni zdravstveni problem, a procjene su da je ovim pogođeno vise od 10% ukupne populacije. Trend subfertiliteta ili infertiliteta ne pokazuje pad u proteklih 20 godina.

Neplodnost je definirana kao "bolest reproduktivnog sistema" i uprkos činjenici da pogađa veliki broj parova, koji žele ali nisu u mogućnosti ostvariti željene trudnoće, potrebe takvih parova suočavaju se sa nerazumijevanjem u svijetu u kojemu se resursi troše na neke druge ciljeve.

Po odredbama federalnog Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, pravo na liječenje na teret sredstava zdravstvenog osiguranja ima žena do navršene 42. godine života uz ispunjavanje određenih drugih kriterija.

Lejla Mujkanović, administratorica Facebook grupe "Neplodnost-Iskustva" navodi kako ova grupa broji 7.000 članova i zbog osjetljivosti problematike, otvorena je samo za osobe koje imaju problema sa sterilitetom.

"Parovi koji dobiju dijagnozu 'neplodnost', i bude im dodijeljena prepoznatljiva šifra N97, prolaze kroz čitav jedan vrtlog emocija. Najradije bi se sakrili u mišiju rupu da ih niko ne vidi i ne čuje. Potonuli bi u živi pijesak. Svaki odlazak na dječiji rođendan, u park, na porodično okupljanje predstavlja im jedan veliki izazov. Svijet vam se sruši u samo jednoj doktorovoj rečenici 'Zašto ne nabavite mačku ili cuku'?, ' Usvojite dijete', 'Hiljade ih je bez djece, pa budite i vi'“, navodi Lejla.

Pored emocionalnih problema sa kojim se parovi susreću, iz ove grupe naglašavaju kako je druga skupina problema ona koja se tiče finansija budući da svaki IVF tretman za naš bh. standard košta bogatstvo.

"IVF nije ni 5.000 ni 10.000 KM, platit ćete onoliko koliko se od vas traži i u roku - odmah. Sve vezano za IVF je ekstremno skupo od osnovnih pretraga do složenih zahvata. Da ne pričamo o tome kako zdravstveni sektor uopće nije upućen niti je, blago rečeno, naklonjen ovim parovima” dodala je.

Kaže kako bi kao konkretna pronatalitetna mjera pomoglo kada bi biomedicinski potpomognuta oplodnja bila besplatna od momenta polaska u postupak pa do konačnog rezultata te da se dopusti pacijentima da sami biraju kliniku u BiH kojoj će se obratiti i da ne budu prisiljeni postupke obavljati u odabranim lokalnim klinikama.

Na pitanje da li ima vidljivog pomaka u pomoći vlada kada je riječ o izazovima sa kojima se parovi sureću, navodi: "Jedva. Poduzeti koraci su isforsirani, potpuno neujednačeni i prema pacijentima, u ovisnosti iz kojeg kantona dolaze, diskriminatorni. U nekim kantonima pacijenti dobiju refundaciju dijela troškova,što je loše jer mnogi ne mogu ni ući u takav postupak jer nemaju vlastiti novac pa dobijemo situaciju da onaj ko možda i ima, taj i dobije refundaciju dok oni koji nemaju za postupak, nemaju se čemu nadati. I to je nažalost ljepši dio medalje. Konkretno, u HNK nemate ništa, nikakvu opciju već se morate nerijetko pravdati medicinskom osoblju i odgovarati na konstatacije "kod kog si to (IVF) radila, neka te on i dalje liječi", ističe Lejla.

Parovi bi se za reufendaciju troškova biomedicinski potpomognute oplodnje trebali moći obratiti i nadležnim službama u svojim lokalnim zajednicama.

Iz općine Novi Grad, najmnogoljudnije općine u BiH, odgovorili su nam da se sredstva za ovu namjenu dijele po Tekućem transferu iz budžeta svake godine.

"Po budžetu je odobreno 100.000 KM, to je Tekući transfer za pomoć bračnim parovima za vantjelesnu oplodnju. Nije još realizirano za 2022. godinu i nismo imali poziv za bračne parove, to ide kasnije od prve polovine godine. U proteklim godinama imali smo oko 70 zahtjeva godišnje, svi dobiju istu količinu sredstava, dakle 100.000 KM se podijeli sa brojem zaprimljenih zahtjeva“ izjavio je za naš portal Tajib Delalić, pomoćnik načelnika u Službi za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Da kantoni imaju različit odnos prema ovoj problematici, mišljenja je i premijer FBiH Fadil Novalić a na današnjoj sjednici Vlade FBiH utvrđen je prijedlog izmjene Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

"Oko 1.500 parova ima problem sa začećem i formiranjem porodice. Od 17.000 djece koje se rodi govori da je to visok procenat i da moramo nešto uraditi na tom polju. Mi smo prije tri godine donijeli zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je predvidio da to kanton finansira, ali je utvrdjeno da kantoni to rade nedovoljno i različito. Vlada FBiH odlučila je da usvoji zakon i preuzme finansiranje biomedicinske oplodnje, više od 5 ponavljana na nivou Federacije što će koštati 10 miliona maraka", izjavio je premijer Novalić u obraćanju medijima na današnjoj konferenciji Vlade FBiH.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva naveli su kako se prilikom provedbe Zakona pokazalo da je došlo do niza problema i da su se zavodi zdravstvenog osigurajna kantona obraćali sa raznim inicijativama, uputama i tumačenjima zakona.

Nakon niza žalbi od bračnih parova shvatili su da je neujednačena praksa stvorila nejednkost u pristupu uslugama biomedicinski potpomgnute oplodnje koje su značajne.

"Od premijera je krenula incijativa koja će omogućiti jednakost u dostupnosti svim parovima koji imaju steriltet. Podstaknuto je time što smo temeljom analize vidjeli da je u prošloj godini 289 djece rođeno iz postupaka biomedicinske oplodnje, to je procentualno malo ali u apsolutnom broju je to značajno. To je 289 djece koja će krenuti u školu za 5-6 godina, što je 20 novih razreda. Ovu izmjenu zakona smatramo značajnom iz različitih aspekata, a zakonom su omogućene 3 inseminacije i 5 pokušaja vantjelesne oplodnje. Zakonom je omogućeno čuvanje i skladištenje spolnih stanica, a iz ovih sredstava planirano je na temelju procjena finansiranje skladištenja spolnih stanica", izjavila je Marina Bera pomoćnica federalnog ministra zdravstva.

Iz FB grupe “Neplodnost-Iskustva” parovima poručuju kako ima nade. Tehnika liječenja steriliteta napredovala je, pa tako što je nekada bilo nemoguće, danas je to lako rješiv problem.

"Možda će ovo zvučati kao kliše ali NE ODUSTAJTE! Posrtala sam, odmarala, gubila snagu, ustajala pa ponovo padala ali nisam odustajala. Umjesto stotinu razloga da odustanete vi pronađite hiljadu razloga da izdržite. Ne obazirite se na balkanske stereotipe, na zabadače noseva u tuđu intimu jer možda će već sutra neko njihov prolaziti istim putem kao vi sada, jer NEPLODNOST NE BIRA!”, kazala je Lejla Mujkanović.

BiH u proteklim godinama kontinuirano bilježi pad nataliteta, a prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2020. godini rođeno je 27.255 beba.