Pometnja zbog radova
202

Izazov za pješake u Sarajevu: Na Marijin Dvoru preskaču izrovljenu prugu, provlače se ispod traka

Dž. L.
Prelazak ulice poseban izazov za roditelje (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prelazak ulice poseban izazov za roditelje (Foto: I. Š./Klix.ba)
Saobraćajne gužve i višesatna čekanja zbog sanacija tramvajske pruge na Marijin Dvoru u Sarajevu naljutili su brojne vozače u glavnom gradu, ali razlog za ljutnju imaju i pješaci koji poput japanskih Sasuke ratnika moraju prelaziti ulicu.

Kada na semaforu zeleno svjetlo signalizira slobodan prolaz za pješake, tada u centru Sarajeva nastaje prava pometnja.

Pješaci prije svega moraju preskakati izrovljenu tramvajsku prugu, a potom se provlačiti ili prelaziti preko zapetljanih traka. Kako smo danas svjedočili na ulici, ovo je poseban izazov za roditelje s kolicima, djecu i ljude s poteškoćama u kretanju.

Da stvar bude još gora, na što se žale građani, nerijetko usljed izvođenja radova dolazi i do frcanja kamenja, što predstavlja dodatnu opasnost za pješake.

Inače, pješaci u Sarajevu proteklih dana ne mogu preći ulicu od raskrsnice kod Historijskog muzeja, pa sve do Marijin Dvora. Na ulicama pri tome nisu postavljeni znakovi koji upućuju pješake gdje mogu preći ulicu.

Vrijedi podsjetiti da je ovo izuzetno prometan dio grada kada je riječ o kretanjima pješaka s obzirom da su na ovoj lokaciji smještena dva velika tržna centra.