{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izazov za BiH je saradnja na unutrašnjem planu i sa susjednim zemljama"

S
11.4.2011. u 18:33
0
9
"Izazov za BiH je saradnja na unutrašnjem planu i sa susjednim zemljama"
0
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, primili su glavnog tužioca UN Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine za područje bivše Jugoslavije Sergea Brammertza. Glavni tužilac Haaškog tribunala, Serge Brammertz, boravi u Sarajevu u radnoj posjeti u okviru pripreme redovnog polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN, koji će predstaviti početkom juna u New Yorku, a u kojem će dati novu ocjenu o saradnji zemalja regije sa njegovom kancelarijom.
Na sastanku je razgovarano o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, naročito o saradnji BiH i MKSJ.

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su ocijenili da je saradnja između BiH i Haaškog tribunala dobra, te da takva saradnja treba biti nastavljena u budućnosti. Istakli su da pružaju punu podršku radu Tribunala.

Glavni tužilac Serge Brammertz je potvrdio ocjenu da Haaški tribunal ima pozitivnu saradnju sa BiH, te izrazio nadu u nastavak dobre saradnje. U tom kontekstu je kazao da Uredi oficira za vezu sa Haaškim tribunalom odgovaraju na sve postavljene zahtjeve Tužilaštva, te dodao da za BiH više nije izazov saradnja s Haaškim tribunalom, već saradnja na unutrašnjem planu i sa susjednim zemljama po pitanju rješavanja ratnih zločina. Brammertz je također naglasio da je za Tribunal i dalje od velike važnosti hapšenje Mladića i Hadžića.

Sastanku je prisustvovao i Davor Vuletić, savjetnik za vanjsku politiku u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: