{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izaslanstvo komisije za istinu o Tuzli '92-'95 u posjetu OHR-u

F
25.1.2008. u 17:16
0
0
Izaslanstvo komisije za istinu o Tuzli '92-'95 u posjetu OHR-u
0
Izaslanstvo komisije za istinu o Tuzli '92-'95 u posjetu OHR-u
Predstavnici Komisije za istinu o Tuzli '92-'95 Općinskog vijeća Tuzla i Općinsko vijeće Tuzla obraćali su se domaćim organima i međunarodnim institucijama u BiH kako bi utjecali na državne organe Republike Srbije u smislu poštivanja zakona i prestanka kršenja prava i sloboda Ilije Jurišića, kao i da donesu odluku po molbi Ministarstva pravde BiH za ustupanje kaznenog gonjenja Jurišića organima BiH.
Kako je priopćeno na današnjoj press konferenciji, izaslanstvo Komisije za istinu o Tuzli '92-'95 jučer je primio Julien Berthoud viši politički savjetnik u OHR-u.

Tom prigodom izaslanstvo u čijem su sastavu bili Nada Mladina, Mirnes Ajanović, Šefik Azabagić i Alija Hebib upoznalo je predstavnike OHR-a s redoslijedom svojih aktivnosti te činjenicama koje ukazuju na kontinuirano kršenje procesnih i drugih prava Ilije Jurišića, zajamčenih međunarodnim konvencijama i zakonodavstvom Republike Srbije i to od strane odgovornih u pravosuđu Srbije.

Tijekom susreta posebno je ukazano na to da se prema Jurišiću grubo krši pravo na pravično suđenje iz člana 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koju je ratificirala Republika Srbija.

Izaslanstvo je preporučilo Uredu visokog predstavnika da kao i u sličnim javnosti poznatim slučajevima djeluje putem Vijeća za implementaciju mira kako bi se Jurišić izručio Bosni i Hercegovini.

Sastanak je bio radni, veoma sadržajan, a predstavnici OHR-a pokazali su interes za naše aktivnosti koje OHR prati od početka te uz neke nove momente izrazili su spremnost na dodatne konsultacije. O poduzetim mjerama i stavovima u vezi s tim obvezali su da će nas uskoro izvijestiti, rečeno je na konferenciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: