BiH
0

Izaslanstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede na sajmu u Berlinu

FENA
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BIH Damir Ljubić sa suradnicima proteklog je vikenda boravio u Berlinu na međunarodnom sajmu „Grune Woche“, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Sudjelovali su ministri poljoprivrede nekoliko evropskih zemalja te EU komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Michael Barnier.

Članovi bh. izaslanstva bili su na prvoj međunarodnoj konferenciji ministara poljoprivrede na kojoj su razmatrane nove strategije za suočavanje s promjenama na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

U svijetu raste potražnja za poljoprivrednim sirovinama, a istodobno se otvaraju poljoprivredna tržišta zemalja koje su dugo bile zatvorene.

Također, rastu potrebe za biomasom, što je posljedica globalne nestašice energetskih izvora, te klimatskih promjena. Uzgojem obnovljivih resursa, poljoprivredni sektor postaje novi opskrbljivač na energetskim tržištima.

Zaključeno je da inovativnim i kreativnim konceptima, globalne prijetnje, poput cjenovnog udara na potrošače, treba potpuno eliminirati, a neke je moguće pretvoriti u prednosti.

Predstavnici Federacije BiH imali su i bilateralne susrete s predstavnicima makedonskog ministarstva poljoprivrede, te GTZ-a.