{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH i komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH

F
11.1.2007. u 12:11
0
0
Izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH i komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH
0
Izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH i  komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas, u nastavku ranije prekinute sjednice, izabrao Beriza Belkića iz Stranke za BiH za predsjedavajućeg, a Milorada Živkovića iz SNSD-a i Niku Lozančića iz HDZBiH-a za zamjenike predsjedavajućeg tog doma.
Izabrano je i 12 članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u čiji sastav ulazi po jedan predstavnik svih klubova zastupljenih u Predstavničkom domu i pojedinačni poslanici koji nemaju klubove.

U Komisiji su: Azra Alajbegović, Lazar Prodanović, Vinko Zorić, Mirko Okolić, Halid Genjac, Rifat Dolić, Jerko Ivanković-Lijanović, Sefer Halilović, Branko Dokić, Hadži Jovan Mitrović, Zlatko Lagumdžija i Dragan Vrankić.

Prema poslovniku Predstavničkog doma, ova komisija ispituje i analizira sve dostupne informacije radi ocjenjivanja i utvrđivanja podobnosti za obavljanje funkcija predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH na koje su imenovani i svojim mišljenjem daje preporuku Domu za potvrđivanje kandidata imenovanih na pozicije predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH. Međutim, preporuka Komisije nije obavezujuća za Dom.

Radi se o proceduri koju je ranije provodio Ured visokog predstavnika za BiH, a od ovih parlamentarnih izbora će to raditi državne institucije BiH.

Broj članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije stalan i utvrđuje se za svaki saziv Doma posebno na konstituirajućoj sjednici u zavisnosti od izbornih rezultata, a u sazivu 2006.-2010. će imati 12 članova.

Na kraju konstituirajuće sjednice, predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić je obavijestio poslanike da će danas u 13 sati biti održana i druga sjednica tog doma na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti potvrđivanje Odluke Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Predsjedništvo BiH ranije je donijelo odluku o imenovanju Nikole Špirića iz SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prije održavanja poslijepodnevne sjednice Predstavničkog doma, bit će održana sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na kojoj će njeni članovi razmotriti Odluku Predsjedništva BiH i drugu dokumentaciju u vezi s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te svoje mišljenje dostaviti Predstavničkom domu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: