Sarajevo
0

Izabrano rukovodstvo Centra za izborne studije BiH

Sarajevo-x.com
Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas je održana osnivačka skupština Centra za izborne studije u BiH na kojoj su predstavljeni programski ciljevi i izabrano rukovodstvo ovog centra.

Ovo je prvo udruženje ovakve vrste u BiH, koje će se na naučnim osnovama i metodama baviti pitanjem izbora i izbornog procesa u našoj zemlji. Kako je istaknuto na ovom skupu, kojem su prisustvoveli brojni ugledni gosti, profesori i studenti, jedan od ciljeva Centra je da kroz svoj rad i ukazivanje na devijantne pojave, građanima ulije puno povjerenje u izborni proces, prije svega kroz organizaciju nezavisnog i nestranačkog posmatranja izbora, s obzirom da slične organizacije već godinama postoje u našem susjedstvu.

Okosnicu ovog udruženja čine studenti postdiplomskog studija Politologije, smjera Političke stranke i izborni sistemi, koji je prošle godine pokrenut na FPN-u, a ideja za formiranje Centra potekla je od prof. dr. Suada Arnautovića.

"Znamo da je savremena demokratija predstavnička demokratija, koja se, prije svega temelji na slobodnim i poštenim izborima. Zato ćemo putem različitih naučnih i stručnih istraživačkih projekata, rasprava, javnih tribina kao i kroz druge oblike javnog angažmana doprinositi izgradnji i osavremenjavanju izbornog sistema u BiH", istakao je Arnautović.

Osnivači Centra, predstavljajući ciljeve i viziju budućnosti CIS-a, jasno su pokazali šta žele, ali su isto tako naglasili i šta ne žele biti.

"Ne želimo biti još jedno u nizu beskorisnih i bezrezultatnih udruženja, biti na listi centara koji su produžena ruka bilo koje pojedinačne političke stranke ili nijemi posmatrači devijantnih ponašanja na političkoj sceni. Želimo građanima ukazati da su oni kroz izborni proces imaju u svojim rukama šansu da promijene političku garnituru kojom nisu zadovoljni", kazala je Sanja Škuletić, koja je odlukom članova Skupštine izabrana za predsjednicu CIS-a.