BiH
0

Izabrani autori idejnog rješenja spomen-obilježja papi

FENA
Ilustracija
Ilustracija
Akademski kipar, magistar arhitekture Hrvoje Urumović (1976.), rođen u Sarajevu, autor je izabranog idejnog rješenja spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II, koje će biti postavljeno ispred sarajevske Katedrale u čast njegove mirovne misije u BiH, a arhitekt Zvonimir Krznarić (1938.) iz Hrvatske autor idejnog rješenja trga i Strossmayerove ulice.

Saopćili su to danas u Nadbiskupiji članovi žirija koji su jednoglasno izabrali najbolji rad na međunarodnom konkursu za podizanje spomenika Svetom ocu. Na konkurs je pristiglo 20 radova iz BiH, Hrvatske, Italije i Poljske.

Ideju o podizanju spomenika Papi te raspisivanje konkursa pokrenuli su Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

Urumovićev kip prikazuje uspravnu figuru Pape u meditivnoj molitvi, na vjetrometini zbivanja savremenog svijeta, Pape koji moli za mir, poniznog i uzvišenog, mudrog i predanog, krhkog i snažnog te bliskog čovjeku, navodi se u obrazloženju žirija.

Lik Pape oslonjen je na papinski štap kao simbol papinskog stolca, blago pognute glave, skrušenog i lica okrenutog ljudima.

Za materijal je odabran segetski kamen, vapnenac iznimne tvrdoće i otpornosti na vremenske prilike i udarce. Skulptura od 2,92 metra bit će smještena u osi istočnog tornja Katedrale, malo uvučena i sa zelenom pozadinom novog drvoreda. Predviđena je i izgradnja izdužene fontane.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik žirija, kazao je da je odabirom najboljeg idejnog rješenja započeo proces realizacije projekta čija vremenska odrednica nije poznata. Potrebno je prvo izračunati tačnu vrijednost projekta, zajedno s izradom skulpture i uređenjem trga te sakupiti novac od domaćih institucija i međunarodnih donatora.

On je istaknuo punu podršku projektu koju je dobio od predstavnika Općine Stari Grad, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo, koji su ocijenili da Sarajevo treba biti mjesto iz kojeg se šalju poruke mira.

Za člana žirija akademika Tonka Maroevića odabranim se spomenikom uspio individualizirati lik pape Ivana Pavla II kao mislioca i čovjeka spremnog da dođe među ljude. Njime se također evocira Papina težnja da pomogne ugroženima u Sarajevu, ali i odupiranje nedaćama čovječanstva u današnjem svijetu.

Arhitekt Krznarić rješenje spomen-obilježja ocjenjuje jednostavnim i nenametljivim, uz veoma inspirativan prostor. Spontano se stvara postament koji prelazi u niz neformalnih linija i detalja.

Navodeći da spomenik Papi znači svim ljudima otvorenog srca, bez obzira na to da li su vjernici, kipar Urumović ističe da su pripreme i radovi na realizaciji ideje trajali oko tri mjeseca, te da će za klesanje konačnog spomenika biti potrebno najmanje sedam mjeseci.

Trg ispred Katedrale odabran je za postavku spomenika jer je to mjesto s kojeg je papa Ivan Pavao II, tokom posjete Sarajevu 1997. godine, pozdravio i blagoslovio ljude.