BiH
4

Izabrane najuspješnije inovacije

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Na takmičenju inovatora koje Područna privredna komora Banja Luka organizuje u okviru projekta PROFIS, čiji je cilj podrška regionalnom umrežavanju inovatora i inovativnih preduzeća sa investitorima, izabrane su najuspješnije inovacije.

Sekretar Privredne komore i vođa projekta PROFIS. Aleksandar Ljuboja, istakao je da je smisao ovakvog projekta da se što više propagiraju inovacije.

"Sam projekat je jedan od četiri projekata koje trenutno vodimo, a njegov smisao jeste da se što je moguće više propagiraju inovacije kao jedan od modela progresa u proizvodnoj sferi, u sferi zapošljavanja. Projekat traje već skoro drugu godinu i ovo je završnja faza na nacionalnom nivou. Danas smo izabrali tri najbolja inovaciona projekta i njih smo definisali kao one koji će u završenoj fazi da se nađu na internacionalnom takmičenju u Budimpešti. Tamo će se naši projekti suočiti sa inovacionim projektima iz osam zemalja, a biće predstavljeni publici kako stručnoj tako i onoj koja ima interes da te ideje pretvori u stvarnost, da se realizuju", rekao je Ljuboja.

Sam projekat podrazumijeva analizu svih tih inovacionih ideja od strane tročlanog žirija, a cilj projekta je da doprinose razvoju inovacija, te da duh preduzetništva postavi na viši nivo.

"Nagrade su više u domenu umrežavanja i mogućnosti predstavljanja ideja inostranim, potencijalnim investitorima. Bazirani su na stvaranju mogućnosti da se ideja materijalizuje, što mora biti najveća nagrada jednom inovatoru da ono što je zamislio materijalizuje i pretvori u stvarni život", naglasio je Ljuboja.

Član internacionalnog žirija na projektu PROFIS, Biljana Marković, istakla je da su izabrani oni koji imaju najveći potencijal za razvoj inovacija.

"Radi se otome da između određenog broja pristiglih projekata na konkursu koji je objavljen u okviru ovog projekta izaberemo one koji imaju najveći potencijal za razvoj inovacija. Znate i sami da je globalizacija tržišta dospjela i na naše prostore i da sve kompanije koje žele napredak na svjetskom i evropskom tržištu, koje je šire od naše zemlje, moraju da imaju inovativni proizvod. Ovo je na neki način približavanje potencijalnim investitorima odnosno kompanijama u BiH, ali i šire", rekla je Marković.

Goran Davidović iz preduzeća Elda Lux, izrazio je svoje zadovoljstvo dosadašnjim uspjehom na ovom projektu.

"Veliko mi je zadovoljstvo da smo na današnjem finalu takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju. Elda Lux se predstavlja sa novim poliamidnim zidnim nosačima za LED televizore, sve pohvale organizatorima“, kazao je Davidović.

Događaju su prisustvovali inovatori, predstavnici ministarstava, razvojne agencije, privatna privredna društva, banke, investicioni fondovi i drugi potencijalni investitori.