BiH
0

Izabrana nova, stara, Vlada Republike Srpske

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Republika Srpska danas je dobila novu Vladu, na čijem čelu je ponovo Milorad Dodik. Pored Dodika, na istim mjestima u Vladi, ostalo je, od ukupno 16, jedanaest ministara.

U novoj Vladi mininistar finansija je ponovo Aleksandar Džombić, kao i unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, novi ministar pravde je Džerard Selman, kao i lokalne uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac, ministrica za ekonomske odnose i koordinaciju je ponovo Jasna Brkić, kao i rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić, trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

Novi ministar privrede, energetike i razvoja je Rajko Ubiparip, na istom mjestu je ostao ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, dok je resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preuzeo Radivoje Bratić.

Ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije je i u novoj Vladi Fatima Fatibegović, na istom mjestu je i ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, dok će ministarstvo za porodicu, omladinu i sport voditi Proko Dragosavljević, a na istim mjestima ostali su ministri za izbjeglice i raseljena osobe Omer Branković, zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, nauke i tehnologije Bakir Ajanović.

Tokom rasprave o ekspozeu mandatara Milorada Dodik, stranke opozicije su kritikovale taj dokument, mada je najviše primjedbi iznijeto na činjenicu da je Dodik u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a odstupio od napisanog u ekspozeu koji je podijeljen poslanicima.

To je posebno rečeno o pitanju referenduma, koji je Dodik ponovo spomenuo kao varijantu koja stoji pred RS-om, ukoliko i dalje bude nastojanja da se ukine taj entitet, a da taj segment nije napisan u podijeljenom ekspozeu.

Dodik je reagirao na ove optužbe da je ekspoze mogao potpuno da bude usmeni, da nije morao da ga napiše, te da stoji iza svega što je rekao.

Za izbor Dodika za entitetskog premijera glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo 16, a dva udržana.

Za članove Vlade glasala su 60 poslanika, protiv je bilo 18, a nije bilo uzdržanih.