BiH
0

Izabrana najbolja idejna rješenja za spomen-obilježja Davorinu Popoviću i Mirzi Delibašiću

NINA
Stručni žiri sastavljen od renomiranih umjetnika, predstavnika USD-a Bosna i Indeksa, odabrao je danas rad Mensuda Keče, akademskog slikara iz Sarajeva, za najuspješnije izvedbeno rješenje za izradu spomen-obilježja Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću.

Druga nagrada pripala je Mustafi Skopljaku, također akademskom slikaru iz Sarajeva, a posebno priznanje dodijeljeno je mladim autorima pod šifrom DAS.

"Kečo je ponudio rješenje u obliku dva staklena bloka unutar kojih su njihove siluete, čime ne opterećuje prostor, a dovoljno je saglediv i uklapa se u urbani ambijent. To je rad koji zadovoljava savremene umjetničke trendove i više izražava spomen nego spomenik", kazao je Ibrahim Krzović, predsjednik žirija.

Na natječaj je pristiglo 17 šifriranih radova iz cijele BiH. Prvoplasirani rad nagrađen je s 5.000 KM, a drugoplasirani s 1.000 KM. Prema riječima Krzovića, žiri se trudio izabrati kvalitetno rješenje koje bi zadovoljilo i struku i urbane zahtjeve, ali i očekivanja građana spram osoba koje su stekle velike zasluge za ovaj prostor.

"Na meni je velika čast, ali i odgovornost. Poznavajući i Davora i Mirzu čini mi se da bi i oni bili zadovoljni ovakvim rješenjem jer ono nije ni megalomansko ni klasično, a sa sobom ipak nosi određenu poruku", izjavio je Kečo.

Sva idejna rješenja u sljedećih 10 dana bit će izložena u USD-u Bosna, kako bi ih i građani, koji su bezrezervno podržali tu ideju, imali prilike vidjeti. Spomen-park bit će napravljen u parku preko puta FIS-a, jer su dvojica velikana, na tom mjestu provodila veliki dio vremena.

"JP Park završilo je izvedbeni projekt okružja na temelju idejnog projekta Zavoda za planiranje. Naša želja je da cjelokupno okružje ima svoju svrhu i da to postane novo okupljalište mladih", kazao je Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti.

Uređenje parka u kojem će biti postavljena spomen-obilježja trebalo bi početi 1. juna, a završetak radova planiran je za septembar. Grad je osigurao inicijalna sredstva u visini od 30.000 KM, a za realizaciju cijelog projekta potrebno je oko 200.000 KM.

"Kanton i četiri gradske općine shvatili su da je čast sudjelovati u realizaciji tog projekta i izrazile su spremnost da sudjeluju u njegovom financiraju. Stoga se nadamo da ćemo s njima uspjeti zaokružiti potrebna sredstva. U krajnjoj varijanti, grad će iz svog skromnog proračuna odvojiti potrebna sredstva jer projekt ne smije stati. Kada bi se to dogodilo to bi bio poraz svih nas zajedno", dodao je Kadić.