{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izabrana najbolja idejna rješenja za gradsku vijećnicu u Zenici

7.2.2018. u 19:11
284
32
Izabrana najbolja idejna rješenja za gradsku vijećnicu u Zenici
284
Gradska uprava Zenice večeras je proglasila pobjednike međunarodnog tendera arhitektonsko-urbanističkog konkursa za izradi idejnog rješenja gradske vijećnice s uređenjem centralnog gradskog trga i podzemne garaže u Zenici.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na konkurs je pristigla 31 ideja, a ocjenjivački žiri i članovi komisije izabrali su pet najboljih.

Peto mjesto pripalo je Vernesu Čauševiću i firmi Projekt V Arhitektura, četvrtoplasirani je bio Vladimir Bojković iz Crne Gore, treće mjesto je pripalo firmi Multiplan Arhitekti iz Ljubljane, dok je drugo mjesto zauzeo Adnan Pašić iz Sarajeva.

Prvoplasirani je rad tima autora arhitekata iz Makedonije i Slovenije kojeg čine Katarina Vidimce (autor), Silvija Shaleva (koautor), Mirjana Lozanovska (koautor) i Erik Jurisevic (koautor). Njihov rad će biti otkupljen i stavljen u dalju proceduru.

"Prvonagrađeni rad smo odabrali jer je bio unutar okvira kriterija da je na uspješan dan riješio makro i mikro urbanističku situaciju. Autori su prepoznali da je Zenica grad vertikale nebodera. Zgrada nije previsoka, ali predstavlja novi znak u prostoru koji dobro završava fizionomiju trga. Sve građevine su prepoznatljivog arhitektonskog jezika na tom području i ništa ne treba ulaziti u konkurenciju izgleda. Ima neutralnu fasadu, a vertikalnom proporcijom govori o prisustvu gradske vijećnice", stav je ocjenjivača.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je poručio kako će veoma brzo uslijediti provedba idejnog projekta s obzirom na to da već ima zainteresovanih koji bi ulagali preko javno-privatnog partnerstva.

"Želja mi je da u ovom gradu imamo riješen problem parkinga te smo zbog toga, iako je akcenat na vijećnici, projektom obuhvatili i gradnju podzemnih garaža i centralni trg. Sada imamo neadekvatne prostore za rad, a pristiglo je 31 idejno rješenje koje može riješiti naše probleme. Iskoristit ćemo evropske fondove za jačanje institucija sistema za gradnju vijećnice", pojasnio je Kasumović.

Najavio je i konkurs za rekonstrukciju Trga Alije Izetbegovića koji se nalazi u centru grada i čiji potencijal treba biti iskorišten.

Prvoplasirani na međunarodnom konkursu dobio je nagradu od 20.000 KM, drugoplasirani je nagrađen s 10.000 KM, dok je trećeplasiranom pripalo 6.000 KM. Preostala dva rada otkupljena su sa po 2.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: