Vanredna sjednica Skupštine
0

Izabrana izvršna vlast u SBK, Tahir Lendo izabran za premijera

SRNA
U Travniku je danas imenovana Vlada Srednjobosanskog kantona, a za premijera je izabran Tahir Lendo iz SDA.

Na vanrednoj sjednici kantonalne Skupštine, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Srednjobosanskog kantona, osim permijerske funkcije SDA je dobila i mjesto Ministarstva privrede, na čijem čelu će biti Sedžad Milanović.

SDP je dobio tri ministarstva - ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je Senad Selimović, prostornog uređenja Nijaz Helez, a finansija Zdravko Gavranović. 

HDZ BiH dobio je mjesto predsjedavajućeg kantonalne Skupštine, te ministarstva obrazovanja, pravosuđa i zdravstva, dok je HDZ 1990 dobio kantonalni MUP.

Predsjedavajući Skupštine je Josip Kvasina, ministar obrazovanja Jozo Jurina, ministar pravosuđa Zoran Luković, ministar zdravstva Nikola Grubešić svi iz HDZ-a BiH, dok je ministar kantonalnog MUP-a penzioner Jozo Lučić HDZ 1990. 

Nakon imenovanja, ministri nove Vlade položili su zakletvu. 

Iako je izgubljeno 13 mjeseci, premijer kantonalne Vlade Tahir Lendo novinarima je rekao da je srećan,  jer je konačno formirana  i uspostavljena vlast po mjeri i želji svih koji su dali glas politikama i strankama u Skupštini Srednjobosanskog kantona. 
"Brzo ćemo raditi na hitnim mjerama, a najbitnije je uraditi budžet za iduću godinu. Moramo donijeti i hitne mjere kada je u pitanju program rada ministarstava i Vlade", istakao je Lendo i dodao da će potom uslijediti srednjoročne i dugoročne mjere, te da je "najvažnije da se poboljša investicioni proces, koji će dati puno na zapošljavanju omladine".

Prema njegovim riječima, najvažnije je da se napravi ambijent za normalan rad, investiranje i otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara rekla je Srni da se vlast mogla prije formirati, ali da za to "nije bilo dobre volje".  

"Dva HDZ-a učinila su dodatne napore i danonoćno smo bili spremni razgovarati i pregovarati kako bi ovaj kanton napokon dobio Vladu u skladu sa izbornim rezultatom", dodala je Bradara. 

Ona je izrazila nadu da će nova Vlada raditi kao tim i na dobrobiti svih građana kantona i opština, te da će se što prije okrenuti privredi, investicijama i javnim ulaganjima.