BiH
3

Izabran komesar policije HNK bez stava Vlade, Bošnjaci se nisu pojavili na sjednici

SRNA
Nezavisna komisija za izbor policijskog komesara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) imenovala je danas Iliju Lasića za komesara kantonalne policije, potvrdio je predsjednik Komisije Ivo Karačić.

Na sjednici se nisu pojavili bošnjački članovi komisije.

Karačić je naveo da je komisija postupila u skladu sa zakonom nakon što su dobili akt od predsjednika kantonalne Vlade u kojem se navodi da se Vlada nije saglasila sa predloženim kandidatom.

"Nezavisnoj komisiji nije ostalo ništa nego da postupi u skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima koji propisuje da će nezavisna komisija ponovo razmotriti svoj prijedlog ili da će predložiti drugog kandidata", rekao je Karačić.

Prema njegovim riječima, nakon provedene zakonske procedure i tajnog glasanja, Komisija je odlučila da to bude Ilija Lasić.

Ta odluka je, kako je rekao, konačna i obavezujuća i stupa na snagu po objavljivanju.

Oko izbora komesara u ovom kantonu duže od godinu dana vodi se spor hrvatskih i bošnjačkih stranaka, a Vlada zbog ovog pitanja nije zasjedala nekoliko mjeseci, jer nije bilo moguće postići saglasnost.

Ranije je već jedan konkurs poništen, a početkom mjeseca bošnjački ministri nisu se pojavili na sjednici Vlade kada se ovo pitanje trebalo naći na dnevnom redu.

SDA i SDP ne pristaju da se za komesara imenuje Hrvat, jer su Hrvati na svim ostalim rukovodećim funkcijama u kantonu kada je u pitanju bezbjednost.

Predsjednik kantonalne Skupštine Šerif Špago najavio je da će sutra biti održana sjednica Kluba Bošnjaka u kantonalnoj Skupštini, na kojoj će se raspravljati o odluci Komisije, te dodao da komesar nije mogao da bude izabran bez stava Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.