{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Izabrali smo put prema NATO-u'

F
12.5.2009. u 17:03
0
1
'Izabrali smo put prema NATO-u'
0
'Izabrali smo put prema NATO-u'
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je danas u Banjoj Luci da nije potrebno da se stvara negativna klima u vezi s učešćem pripadnika Oružanih snaga BiH u NATO-ovoj vježbi u Gruziji, jer postoji opredijeljenost svih u BiH prema evroatlantskim integracijama i NATO-u.
“Riječ je o opredjeljenju svih, uključujući i one koji su kritikovali učestvovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u vojnoj vježbi NATO-a u Gruziji, da se BiH okrene ka evroatlantskim integracijama i NATO-ovom štabu“, rekao je Radmanović novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da će sličnih vježbi i različitih mišljenja biti i ubuduće i da to ne predstavlja nikakve sukobe unutar RS-a i BiH.

Ministar obrane BiH Selmo Cikotić je, komentirajući isto pitanje, naveo da će „kretanje BiH prema evroatlantskim integracijama i buduće, kao i do sada, tražiti i donošenje nekih odluka koje nisu ni prijatne ni zgodne, nekada za cijelu državu, a nekada za jedan od naroda u BiH“.

Podsjetio je da je odluka o realizaciji vježbe u Gruziji donesena i prije upada ruskih snaga u Gruziju prošle godine.

„Privatanje Partnerstva za mir na putu ka NATO-u za BiH podrazumijeva obavezu da realizira niz međunarodnih obaveza, aktivnosti i vježba i stoga se učešće pripadnika Oružanih snaga u Gruziji podrazumijeva“, rekao je resorni ministar odbrane BiH.

Dodao je da BiH ima mogućnost izbora, ali da odustajenje od vježbe u Gruziji znači i odustajanje od puta od NATO-a.

„Institucije BiH su odlučile, bez obzira na potencijalni rizik i određene negativne posljedice da se nastavi kretanje prema NATO-u“, rekao je Cikotić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: