Svetlana Broz
0

"Iza fašističkih grupa nerijetko stoje političari"

Sarajevo-x.com
Svetlana Broz
Svetlana Broz
Događaji u Srebrenici i Bratuncu od prije nekoliko dana apsolutno su necivilizirani i pokazuju koliko je ova zemlja daleko od civiliziranog svijeta i EU, kaže za Sarajevo-x.com Svetlana Broz, predsjednica Fondacije 'Imam petlju-GARIWO'.

Podrška 13.600 građana, koji su u aprilu prošle godine u kratkom vremenu potpisali peticiju podrške poslaničkoj inicijativi za donošenje zakona o zabrani neofašističkih organizacija u BiH, nije bila dovoljna da Parlament BiH tada podrži inicijativu i da se zakon stavi u proceduru.

U junu ove godine stručnjaci Fondacije GARIWO predali su Vijeću ministara svoj prijedlog ovog zakona koji bi sankcionisao pojave poput četničkog okupljanja u Bratuncu. Svetlana Broz kaže da želi vjerovati kako će zakon dobiti podršku i naći se na Parlamentu koji će ga što prije usvojiti.

"Gdje god država neadekvatnim zakonima ili njihovim nepostojanjem otvori prostor nemoralnom ponašanju, naći će se grupe koje će to iskoristiti i demonstrirati svoje ponašanje. Nisam sigurna da iza pojedinih grupa ne stoje i političari kojima ovakvo stanje haosa i mržnje odgovara. Normalna država koja drži do sebe je morala sama donijeti ovakav zakon, ali s obzirom da ne živimo u normalnoj već u bolesnoj državi, to kod nas nije slučaj već se u ovakvo pitanje morao uključiti nevladin sektor. Ipak, s obzirom da je nakon okruglog stola u junu pored prijedloga Ministarstva za ljudska prava i Ministarstva pravde zajednički podržan upravo naš prijedlog, to predstavljasvojevrsnu pobjedu nevladinog sektora", kaže Svetlana Broz. Dodaje da prijedlog zakona o zabrani neofašističkih organizacija u BiH predviđa rigorozne kazne kako za pojedince, tako i za institucije koje ga prekrše.