{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Iza fašističkih grupa nerijetko stoje političari"

S
15.7.2009. u 08:00
0
17
"Iza fašističkih grupa nerijetko stoje političari"
0
"Iza fašističkih grupa nerijetko stoje političari"
Svetlana Broz
Događaji u Srebrenici i Bratuncu od prije nekoliko dana apsolutno su necivilizirani i pokazuju koliko je ova zemlja daleko od civiliziranog svijeta i EU, kaže za Sarajevo-x.com Svetlana Broz, predsjednica Fondacije 'Imam petlju-GARIWO'.
Podrška 13.600 građana, koji su u aprilu prošle godine u kratkom vremenu potpisali peticiju podrške poslaničkoj inicijativi za donošenje zakona o zabrani neofašističkih organizacija u BiH, nije bila dovoljna da Parlament BiH tada podrži inicijativu i da se zakon stavi u proceduru.

U junu ove godine stručnjaci Fondacije GARIWO predali su Vijeću ministara svoj prijedlog ovog zakona koji bi sankcionisao pojave poput četničkog okupljanja u Bratuncu. Svetlana Broz kaže da želi vjerovati kako će zakon dobiti podršku i naći se na Parlamentu koji će ga što prije usvojiti.

"Gdje god država neadekvatnim zakonima ili njihovim nepostojanjem otvori prostor nemoralnom ponašanju, naći će se grupe koje će to iskoristiti i demonstrirati svoje ponašanje. Nisam sigurna da iza pojedinih grupa ne stoje i političari kojima ovakvo stanje haosa i mržnje odgovara. Normalna država koja drži do sebe je morala sama donijeti ovakav zakon, ali s obzirom da ne živimo u normalnoj već u bolesnoj državi, to kod nas nije slučaj već se u ovakvo pitanje morao uključiti nevladin sektor. Ipak, s obzirom da je nakon okruglog stola u junu pored prijedloga Ministarstva za ljudska prava i Ministarstva pravde zajednički podržan upravo naš prijedlog, to predstavljasvojevrsnu pobjedu nevladinog sektora", kaže Svetlana Broz. Dodaje da prijedlog zakona o zabrani neofašističkih organizacija u BiH predviđa rigorozne kazne kako za pojedince, tako i za institucije koje ga prekrše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: