Zloupotrebe
0

Iz zatvora u FBiH pobjeglo 75 zatvorenika

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iz zatvora u Federaciji BiH /FBiH/ pobjeglo je 75 osuđenika koji nikada nisu uhapšeni i vraćeni na izdržavanje kazni, potvrđeno je iz Ministarstva pravde FBiH.

Većina ovih bjegunaca, od kojih su neki osuđeni i za najteža krivična djela, nisu iz zatvora pobjegli na spektakularan način nego su zloupotrijebili zatvorske pogodnosti.

Domaće zakonodavstvo pogodnosti izlaska iz kruga zatvora omogućava čak i ljudima osuđenim za najteža krivična djela, pa tako osoba, osuđena na više od deset godina zatvora, nakon odsluženja trećine kazne ima pravo na vikende na slobodi.

"Od 1996. godine imamo 75 osuđenika koji nikada nisu pronađeni i koji se tretiraju kao zatvorenici u bjekstvu. Uglavnom su to osuđenici koji su iz zatvora pušteni na vikend, godišnji odmor ili im je dozvoljen izlazak u grad", objašnjava portparol Ministarstva pravde FBiH Entoni Šeperić.

U federalnom Ministarstvu pravde ne postoje tačni podaci o tome koliko je zatvorenika bježalo iz zatvora u FBiH, prenose "Nezavisne novine". 

Prema nezvaničnim podacima, u prošloj godini je iz kazneno-popravnih zavoda na području FBiH pobjeglo 96 lica.

U toku 2006. godine iz zatvora u FBiH  pobjegao je 101 zatvorenik, 88 njih u 2005. godini, a u 2004. godini pobjelo je 75 osuđenika i pritvorenika.
Inspektor za izvršenje kaznenih sankcija u Ministarstvu pravde FBiH Miralem Duranović kaže da ne postoji standardni profil lica koja najčešće bježe iz zatvora.

"Bukvalno, mi među bjeguncima iz kazneno-popravnih zavoda imamo osobe koje su osuđene za šumsku krađu pa sve do ubica", naglašava Duranović.

U nevladinoj organizaciji Pokret "Dosta" smatraju da je činjenica da 75 osuđenika nakon bjekstva godinama nije pronađeno i vraćeno u zatvor, nego uživaju negdje u slobodi, odraz opšteg stanja u državi.

"Ti bjegunci su opasni za obične građane, ali nisu opasni za političare i zato nikome nije u interesu ni da ih hvata. Neprihvatljivo je da osuđene ubice mogu imati zatvorske pogodnosti. Neki od njih normalno rade. U zatvoru samo prespavaju", rekao  je Demir Mahmutčehajić iz Pokreta "Dosta".

Ukupno stanje u četiri najveća kazneno-popravna zavoda u Federaciji BiH biće razmatrano na prvoj narednoj sjednici Vlade FBiH koja bi, najvjerovatnije, mogla biti održana 19. avgusta.