{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz vlade Mađarske 100.000 eura za obnovu sarajevske Vijećnice

F
5.7.2007. u 18:07
0
0
Iz vlade Mađarske 100.000 eura za obnovu sarajevske Vijećnice
0
Iz vlade Mađarske 100.000 eura za obnovu sarajevske Vijećnice
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i ambasador Republike Mađarske u BiH Imre Varga potpisali su danas Sporazum o dodjeli granta Vlade Republike Mađarske od 100.000 eura za obnovu sarajevske Vijećnice.
“Shodno ovom sporazumu, mađarska vlada izdvaja 100.000 eura, a Grad Sarajevo 17.000 eura za zaštitu fasade objekta Vijećnice, odnosno za postavljanje sigurnosnog fasadnog platna i fasadne skele”, kazala je gradonačelnica Borovac zahvalivši prijateljskoj Republici Mađarskoj i ambasadoru Vargi na značajnim iznosima za obnovu ovog sarajevskog simbola.

“Kako se radi o historijskoj fasadi bogatoj dekoracijama, ovom će se skelom stvoriti uvjeti za provođenje sistematskih istraživanja na fasadi i detaljno snimanje svih arhitektonskih elemenata fasade”, kazala je Borovac.

Ambasador Republike Mađarske u BiH Imre Varga je kazao da je njegovo mišljenje a i mišljenje mađarske vlade da je pomaganje obnove simbola Grada Sarajeva od izuzetnog značaja.

“Vijećnica nije samo simbol Grada Sarajeva i patnji grada i građana, nego i simbol zajedničke prošlosti. Građena je u austro-ugarskom periodu, u vrijeme kada je ovdje bio mađarski poglavar ministar Benjamin Kalaj”, kazao je Varga.

“Ova donacija nije kraj našem doprinosu i mi ćemo i dalje raditi na pomaganju obnove Vijećnice”, kazao je ambasador Varga dodavši kako je Mađarska zainteresirana da BiH bude u porodici evropskih demokratskih zemalja i članica EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: