|

Iz Vijeća ministara za Klix.ba: Dodik plaši javnost, spremna odluka o finansiranju, a i Ustav je jasan

Iz Vijeća ministara za Klix.ba: Dodik plaši javnost, spremna odluka o finansiranju, a i Ustav je jasan
17
A.D.
25.6.2019. u 19:34
81
komentara
17

dijeljenja
Iz Vijeća ministara za Klix.ba: Dodik plaši javnost, spremna odluka o finansiranju, a i Ustav je jasan Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je danas na konferenciji za novinare niz pogrešnih informacija kada je riječ o zaustavljanju finansiranja institucija BiH, rekli su za Klix.ba iz Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.
Dodik je prvo upozorio na nepostojanje državnog budžeta zbog kojeg će, kaže, biti "zaustavljeno funkcionisanje institucija", uključujući i problem plata državnih službenika.

"Ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju državne institucije će ostati bez plate. Ja u ponedjeljak neću dobiti platu. Kakva je to poruka kada država nema budžet u sedmom mjesecu", pita se Dodik.Da ništa od ovoga neće biti slučaj svjedoči već pripremljena odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period juli – septembar 2019. godine, a koja će se usvojiti već u četvrtak na sjednici Vijeća ministara BiH."Vijeće ministara BiH čitavu godinu, i bez budžeta može usvajati odluke o privremenom finansiranju. A nije tačno ni da će Dodik ostat bez plaće u ponedjeljak, jer su osigurana sredstva za plaće za juli u institucijama. On samo plaši javnost", kazali su nam iz Vijeća ministara.

Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju ovakvih finansijskih blokada države.

Naime, Član 8. Ustava pod poglavljem "finansije" kaže:

"Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ukoliko se takav budžet ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi".
Prijavi grešku


Komentari (81)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...