{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz ugla zvaničnog Bruxellesa progres BiH prema evropskim institucijama izgleda usporen

F
12.5.2006. u 13:26
0
0
Iz ugla zvaničnog Bruxellesa progres BiH prema evropskim institucijama izgleda usporen
0
Iz ugla zvaničnog Bruxellesa progres BiH prema evropskim institucijama izgleda usporen
Iz ugla zvaničnog Bruxellesa, progres BiH prema evropskim institucijama izgleda usporen, opterećen nedovršenim procesima, poput pune saradnje s Haagom i očito teškog pitanja formiranja jedinstvenog i funkcionalnog policiskog tijela na nivou bh. države.
Da li postoji veza izmedju činjenice da BiH još nije ostvarila punu saradnju sa Hagom i reforme bh policije? U zvaničnom Bruxellesu, u timu visokog predstavnika EU-a Javiera Solane odbijaju direktnu vezu, mada priznaju - dvije nezaobilazne integracijske zadaće, Haag i policiju, spaja trenutno nedovoljno dinamičan progres, u kojem je, zasada, jedino izvjesna neizvjesnost.

Šefica Solaninog kabineta Christina Gallach je tim povodom izjavila: "Mislim da ne mogu formalno povezati dva važna pitanja na dva različita nivoa - saradnju s Haagom i policijske reforme, ali suština je da li se stvarno želi transformacija društva i da li se stvarno želi demokratizacija i organizcija društva, tako da u potpunosti bude usaglašeno sa svim vrijednostima kakve dijelimo u Evropskoj uniji i kakve bi smo rado dijelili i s Bosnom i Hercegovinom.

Kada je riječ o vezi između Haaga i policije, neko bi mogao vidjeti nešto posebno u smislu zaštite haških optuženika koji su još uvijek u bjekstvu - nije na meni da tako zaključujem, ali činjenica da se tako dugi niz godina Radovan Karadžić uspješno skriva govori o nedostatku volje vlasti u jednom dijelu bh. države da ga uhapse".

Ovome treba dodati i aktuelni zastoj u ustavnim reforma, koji, prema tvrdnji šefice kabineta visokog predstavnika EU-a, zasada neće izazvati radikalan odgovor Bruxellesa:

"Mi bi smo veoma željeli da se ovo pitanje pokrene naprijed. Situacija bi mogla biti nešto kompleksnija u svjetlu činjenice da se ulazi u izbornu kampanju, ali, prije ili kasnije, bit će neophodne ustavne promjene koje će omogućiti BiH da bolje funkcionira i da lakše odgovara potrebama svojih stanovnika. Zato, na bh. liderima je da odluče kada će se opet vratiti ovom pitanju, a EU će ih u tome podržati u onom trenutku kada pitanje ustavnih reformi ponovo bude na stolu".

Očekuje se da će i evropski ministri, koji se u ponedjeljak okupljaju u Bruxellesu, uputiti poruku Bosni i Hercegovini - podsjećanje na neophodnost reformi i ukazati da zastoj u eurointegracijskom procesu susjedne SCG treba da posluži kao ozbiljno upozorenje zvaničnom Sarajevu, javio je Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: