BiH
0

Iz ugla zvaničnog Bruxellesa progres BiH prema evropskim institucijama izgleda usporen

FENA
Iz ugla zvaničnog Bruxellesa, progres BiH prema evropskim institucijama izgleda usporen, opterećen nedovršenim procesima, poput pune saradnje s Haagom i očito teškog pitanja formiranja jedinstvenog i funkcionalnog policiskog tijela na nivou bh. države.

Da li postoji veza izmedju činjenice da BiH još nije ostvarila punu saradnju sa Hagom i reforme bh policije? U zvaničnom Bruxellesu, u timu visokog predstavnika EU-a Javiera Solane odbijaju direktnu vezu, mada priznaju - dvije nezaobilazne integracijske zadaće, Haag i policiju, spaja trenutno nedovoljno dinamičan progres, u kojem je, zasada, jedino izvjesna neizvjesnost.

Šefica Solaninog kabineta Christina Gallach je tim povodom izjavila: "Mislim da ne mogu formalno povezati dva važna pitanja na dva različita nivoa - saradnju s Haagom i policijske reforme, ali suština je da li se stvarno želi transformacija društva i da li se stvarno želi demokratizacija i organizcija društva, tako da u potpunosti bude usaglašeno sa svim vrijednostima kakve dijelimo u Evropskoj uniji i kakve bi smo rado dijelili i s Bosnom i Hercegovinom.

Kada je riječ o vezi između Haaga i policije, neko bi mogao vidjeti nešto posebno u smislu zaštite haških optuženika koji su još uvijek u bjekstvu - nije na meni da tako zaključujem, ali činjenica da se tako dugi niz godina Radovan Karadžić uspješno skriva govori o nedostatku volje vlasti u jednom dijelu bh. države da ga uhapse".

Ovome treba dodati i aktuelni zastoj u ustavnim reforma, koji, prema tvrdnji šefice kabineta visokog predstavnika EU-a, zasada neće izazvati radikalan odgovor Bruxellesa:

"Mi bi smo veoma željeli da se ovo pitanje pokrene naprijed. Situacija bi mogla biti nešto kompleksnija u svjetlu činjenice da se ulazi u izbornu kampanju, ali, prije ili kasnije, bit će neophodne ustavne promjene koje će omogućiti BiH da bolje funkcionira i da lakše odgovara potrebama svojih stanovnika. Zato, na bh. liderima je da odluče kada će se opet vratiti ovom pitanju, a EU će ih u tome podržati u onom trenutku kada pitanje ustavnih reformi ponovo bude na stolu".

Očekuje se da će i evropski ministri, koji se u ponedjeljak okupljaju u Bruxellesu, uputiti poruku Bosni i Hercegovini - podsjećanje na neophodnost reformi i ukazati da zastoj u eurointegracijskom procesu susjedne SCG treba da posluži kao ozbiljno upozorenje zvaničnom Sarajevu, javio je Glas Amerike.