Povodom protesta
150

Iz Udruženja "Hidro energija": Zaprepašteni smo djelovanjem aktivista

Foto: Udruženje "Hidro energija"
Foto: Udruženje "Hidro energija"
Iz Udruženja "Hidro energija" kažu kako povodom protesta "dobro organizovanih plaćenih kvazi aktivista i anarhista u Buturović Polju, a u vezi nelegalnog zaustavljanja mehanizacije za početak izgradnje malih hidroelektrana (mHE)", dužni su reagovati.

"Mi, članovi Udruženja 'Hidro energija' kao legalisti i prije svega građani ove zemlje koji vjeruju i poštuju sve zakonske i pravne okvire, zaprepašteni smo današnjim djelovanjem samo (sebi) voljne grupe aktivista koji su manipulacijama uspjeli privući nekoliko stotina 'prosvjednika' i zaustaviti projekte koji imaju pravosnažne građevinske dozvole i sve zajedno učiniti mučnom situacijom na terenu za investitore i izvođače radova (prosvjednici su bar imali naručenu muziku uživo)", kažu oni.

Dalje navode kako određene nevladine organizacije i dalje tendenciozno poturaju lažne i senzacionalističke informacije šta za BiH znače ti novi hidroenergetski potencijali.

"Kada se Evropa najvećim dijelom okreće funkcionalnoj, obnovljivoj i isplativoj zelenoj energiji, nama se priječi da pod potpuno istim uslovima gradimo i stvaramo novu vrijednost u zemlji za koju vjerujemo da ima dovoljno pravne snage u sankcionisanju nekolicine plaćenih uzurpatora i kabadahija. Priča o mHE na Neretvici traje od 2009. godine i legalno potpisanog ugovora sa Elektroprivredom BiH za davanje koncesija. Od tada do danas, vjerujte da smo upoznali sve tehnološke procese, kada je u pitanju proizvodnja električne energije na ovaj način. Negiramo, odnosno odgovorno tvrdimo da nije tačna informacija o stavljanju kompletnog toka Neretvice 'u cijevi'. Mnogi naši članovi već imaju svoje mHE, drugi tek treba da ih grade, ali su svi u svojim sredinama društveno odgovorne osobe, normalni ljudi koji žive i rade u svojim lokalnim zajednicama", kažu oni

Involvirani su kroz različite aktivnosti i svojoj sredini žele najbolje, dodaju.

"Istina je da se od vodozahvata (formiranja manjeg jezera) do samog objekta proizvodnje moraju izgraditi kaptirane infrastrukture koje dijelom uzimaju vodu iz rijeke. Podvlačimo dijelom. Zahvaljujući propisima i zahtjevanim biološkim minimumom, Neretvicu je nemoguće uništiti. Naprotiv, u ljetnjim mjesecima u vrijeme smanjenog vodotoka, kada uopće nije moguć rad mHE, zaposlenici se brinu o 'ribljim stazama', sarađuju sa različitim udruženjima, jačaju riblji fond, čiste rijeke, održavaju okoliš. Svjesni su da samo tako, sistemom 'spojenih posuda' mogu opstati i djelovati na svom lokalnom prostoru. U prilog tome je i nekoliko reportaža sa terena, gdje smo, tezu po tezu demantovali stavove samozvanih zaštitnika prirode i možete ih naći na na našoj stranici pod nazivom 'Istina o mHE'. Nema govora o uništavanju prirode, nema govora da se sve radi isključivo zbog profita. Zarada jeste primarna ali ne po svaku cijenu i ona svakako nije iznad zakona i svima poznatih društveno prihvaćenih normi. Uloženi su milioni u jačanje domaće ekonomije uz jasnu viziju. Sve te mHE, po važecim ugovorima, nakon određenog vremenskog perioda postaju javno vlasništvo budućih generacija", navode iz udruženja.

Kažu kako ostavljamo i manju zavisnost od uvoza električne energije jer, ukoliko pratite trendove, termoelektrane zbog niza strogih evropskih propisa o emisiji CO2 u zrak koji dišemo, biće naša prošlost.

"Osim toga ostavljamo im novac kojim će plaćati naše dugove. Ovo što mi gradimo, radimo i proizvodimo je jasno definisana zelena energija i kao takva je budućnost BiH. Evropi je to sadašnjost sa hiljadama mHE u zemljama visoko razvijene ekološke svijesti. Razumijemo kao i Vi, valjda, da svaki napredak nosi svoje nepoznanice i oprez, ali tolika količina izvrtanja činjenica i neargumentovane galame vrlo upitnih ciljeva, za nas je neprihvatljiva. Znamo da nismo baš ljubimci medija jer naši tekstovi rijetko prodju uredničku cenzuru, ali Vas molimo da sagledate situaciju iz svih uglova. Želimo bar približan tretman kao što ga u Vašem medijskom prostoru imaju oni koji nezakonito zaustavljaju zakonite projekte od interesa za cijelu zemlju", kažu oni.

Ma kako to nekoga zaboljelo, činjenice, argumenti i primjeri do sada izgradjenih mHE, su na njihovoj strani, dodaju.

"Od nas se očekuje poštovanje strogih, složenih propisa i akata kada je ova oblast u pitanju, što neupitno i činimo. Tako i mi očekujemo bar ono što je u svakoj pravnoj državi omogućeno, poštovanje zakona i važecih zakonskih okvira nastavka planirane izgradnje naših hidroenergetskih potencijala. Nesmetano kretanje cestama se podrazumijeva.Tužbe investitora jesu zadnji pravni lijek ,ali vjerujemo da taj pravac ne gradi bolju budućnost Bosne i Hercegovine i svih nas koji smo još tu. Preciznije informacije, matematičke izračune i sve benefite koje izgradnja mHE nosi, možete uvijek potražiti na našoj adresi", zaključili su.