Humanitarni konvoj
457

Iz Tuzle krenulo 20 šlepera za Tursku i Siriju: Pomoć pripremljena velikim srcem dobrih ljudi

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Konvoj šlepera sa humanitarnom pomoći danas je iz Tuzle krenuo ka Turskoj i Siriji. To je zajednička humanitarna akcija Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet i dobrih ljudi, u cilju pomoći preživjelim u razornom zemljotresu.

Tuzlanski konvoj sačinjen je od 20 šlepera, a njihov dolazak u Tursku te Siriju očekuje se u srijedu uvečer.

"Spakovana je uglavnom ona roba koja je prijeko potrebna turskom i sirijskom narodu. Drago mi je što su se ljudi sa tuzlanskog muftijstva odazvali u velikom broju, kao i veliki broj vozača koji su dali svoje kamione. Drago mi je što smo svi jedno i skupa ćemo nastaviti pomagati i biti na usluzi našoj braći i sestrama koji žive u Turskoj i Siriji", kazao je predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet Kenan Vrbanjac.

Kenan Vrbanjac (Foto: A. K./Klix.ba)
Kenan Vrbanjac (Foto: A. K./Klix.ba)

Konvoj humanitarne pomoći sa Carinskog terminala u Tuzli ispratio je i muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, koji je tom prilikom istaknuo da je riječ o jednoj liniji pomoći na kojoj Islamska zajednica u BiH radi o trenutka razornog zemljotresa. Naveo je da je riječ o skromnoj pomoći, koja je pripremljena iz velikih srca dobrih ljudi.

"Želim iskazati riječi blagoslova i želju da ova pomoć dospije do onih kojima je namijenjena i da put bude olakšan svim ekipama koje će pratiti transport. Ovo je prilika u kojoj se zahvaljujemo svim našim džematlijama, imamima i svim dobrim ljudima na izdašnoj pomoći, čemu svjedoči impozantni konvoj", naveo je Fazlović.

Vahid ef. Fazlović (Foto: A. K./Klix.ba)
Vahid ef. Fazlović (Foto: A. K./Klix.ba)

Na put dug okvirno dvije hiljade kilometara danas je krenuo i Asmir Imamović, koji se dobrovoljno prijavio za prijevoz humanitarne pomoći. Njegova firma ponudila je dva šlepera uz dva vozača.

"Obišao sam cijelu Evropu, ali nikada nisam bio u Turskoj. Sada se stvara prilika da krenem i na taj put koji je prilično dug. Nadam se da će sve proći kako treba. U BiH smo prošli period rata u kojem je poginulo mnogo ljudi, sada suosjećamo sa prijateljima iz Turske i želimo im da se što prije oporave od ove katastrofe", poručio je Imamović.

Asmir Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Asmir Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

Na humanitarnom konvoju zahvalan je i savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u BiH Yunuz Keles. On je naveo da je tragedija koja je pogodila Tursku pokazala i zajedništvo koje prevladava u cijelom svijetu.

"Ovo je nama prilika da se svima zahvalimo. Posebnu zahvalnost iskazujemo narodu BiH, prvenstveno Islamskoj zajednici u BiH, ljudima u Merhametu, uz sve ostale ljude koji su pokazali veliku pomoć, brigu i ljubav prema našoj državi Turskoj koja preživljava veoma teške trenutke", naglasio je Keles.

Yunuz Keles (Foto: A. K./Klix.ba)
Yunuz Keles (Foto: A. K./Klix.ba)

Nakon dolaska šlepera u Tursku i Siriju, humanitarna pomoć će biti raspoređena u skladišta kako bi se na adekvatan način čuvala do podjele.