Vlada FBiH
0

Iz Svjetske banke zadovoljni reformskim projektom "Giljotina propisa“

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar pravde Feliks Vidović razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH sa predstavnicima Svjetske banke o operacionalizaciji Projekta regulatorne reforme "Giljotina propisa u FBiH“. Tokom sastanka konstatovano je da reforma ide u pravom smjeru i brže nego što je bilo predviđeno.

Premijer Federacije BiH kazao je kako je Vlada FBiH uspostavila organizacionu strukturu upravljanja projektom koja je kapacitirana tako da se na najbolji mogućim način nosi sa tom reformom. Tako su formirana tri organizaciona nivoa, i to koordinaciono tijelo u kojeg su uključeni najdogovorniji članovi Vlade FBiH, premijer i dva dopremijera. Drugi nivo je Upravni odbor kojeg predvodi ministar pravde, a u kojem su sekretar Vlade i sekretari ministarstva. Treći nivo je centralno radno tijelo koje je operatvino tijelo za provođenje reformi, a kojeg čine članovi Upravnog odbora, te direktori Federalne uprave za inspekcijske poslove i Ureda Vlade FBiH za zakondavstvo i usklađenost sa evropskim propisima.

Predstavnica Svjetske banke Margo Thomas izrazila je zadovoljstvo dinamikom operacionalizacije reformskog projekta "Giljotina propisa“ jer je, kako je istakla, Vlada otišla dalje nego što se očekivalo. Dodala je da je veoma važno da i dalje postoji politička podrška tom projektu, da postoji pravna strategija, kao i organizaciono-tehnička struktura, kako bi sve neophodne reforme bile provedene u djelo. Previđeno je da Projekat regulatorne reforme "Giljotina propisa u FBiH“ bude okončan do kraja mandata ove Vlade.

Premijer Branković istakao je, na kraju, da je veoma važno da konačni materijal reforme bude prihvatljiv i da bude sastavni dio rada državne administracije, jer dosadašnja iskustva govore da projekti nametnuti iz vana nisu bili naročito uspješni.