BiH
0

Iz Španije 100.000 KM nevladinoj organizaciji "Žene ženama"

FENA
Španska agencija za međunarodnu saradnju dodijelila je NVO "Žene ženama" subvenciju od 100.000 KM za implementaciju projekta "Podsticanje građanskog učešća u zaštiti ljudskih prava i pristupa pravdi u slučajevima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini", saopćeno je danas iz španske ambasade u BiH.

Projekt predviđa stvaranje radnih grupa i foruma za razmjenu mišljenja i diskusije o pristupu pravdi žrtava ratnih zločina i svjedoka ratnih zločina u čitavoj zemlji, a u provođenju projekta će učestvovati i partnerske NVO, pravnici te predstavnici javnosti.

Rad na sensibilizaciji i obuci će poslužiti kako bi se povećala informiranost i učešće građana u oblasti zaštite ljudskih prava, te će doprinijeti približavanju rada sudova građanima.

Ova inicijativa je obuhvaćena globalnim projektom koji koordinira i promovira "Registar za ratne zločine i organizovani kriminal" (Registry) Bosne i Hercegovine.

"Žene ženama" je nevladina organizacija koja doprinosi jačanju civilnog društva, pružajući posebnu pažnju poštivanju prava žena u Bosni i Hercegovini, kako u javnom, tako i u privatnom životu.

Njihovim radom sa ženama i ugroženim kategorijama stanovništva, stimulirali su građansko učešće u državnoj politici i približili stanovništvu poznavanje prava koja im bezuvjetno pripadaju.

Dodjela novca bit će 22. augusta kada će, tim povodom, ambasador Španije u Bosni i Hercegovini Jose Maria Castroviejo y Bolibar prirediti prijem za medije i predstavnike NVO „Žene ženama".