BiH
34

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH poručuju: Naš sindikat je legitiman, neko želi haos u obrazovanju

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac (Arhiv/Klix.ba)
Vlada FBiH je na svojoj posljednjoj sjednici između ostalog donijela odluku o brisanju iz Registra udruženja Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH, pod izgovorom da je nepravilno registrovan. Član tog sindikata Saudin Sivro za Klix.ba je kazao da su u sindikatu iznenađeni takvom odlukom, koja je po svemu sudeći politička, te da su apsolutno legitiman sindikat.

Spor o legitimnosti rada Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH pokrenuo je Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

"Dokazi koje je predočio Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, putem svog advokata, jasno upućuju da je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH nepravilno registrovan po osnovu nezakonitog preuzimanja prava i sljedništva od Sindikata osnovnog obrazovanja BiH, koji nije ni postojao u momentu registracije Federalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja. Stoga je Vlada, radi zaštite zakonitosti i odluka Ministarstva pravde FBiH, kao i vladine Administrativne komisije, donijela odluku o proglašavanju ništavog rješenja o registraciji pomenutog Sindikata", istaknuto je u odluci Vlade FBiH.

Međutim, u Sindikatu osnovnog obrazovanja FBiH smatraju drugačije, nazivajući ovu odluku Vlade FBiH političkom, u trenutku kada traju pregovori za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

"Rad i djelovanje Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, organizacije u čijem članstvu je 17.000 radnika u obrazovanju, kao pravni sljednik pravnog lica Saveza samostalnih sindikata BiH - Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i vaspitanja BiH, sindikata koji je osnovan 1990. godine, ne može niti smije biti obustavljen odlukom administrativne vlasti, u ovom slučaju Vlade FBiH ili Ministarstva pravde i uprave FBiH. Pogotovo ne u situaciji kada Sindikat pokušava riješiti problem nejednakosti prava prosvjetnih radnika u FBiH. Neko, a vrlo brzo ćemo utvrditi ko i zašto, želi izazvati haos u obrazovanju, a javnosti je poznato da se slično dešavalo i sa Udruženjem poslodavaca FBiH", istakao je za Klix.ba Saudin Sivro.

On dodaje da domaće vlasti ne shvataju da je SSOOiO FBiH članica Saveza samostalnih sindikata BiH od svog osnivanja davne 1990. godine, te da je od 1999. godine članica Education International, svjetske sndikalne organizacije koja okuplja preko 30 miliona članova.

"Rad sindikata ne može prekinuti nijedna vlada, a u ovoj situaciji mi još jednom pozivamo Vladu FBiH da nastavimo pregovore oko usklađivanja kolektivnih ugovora, koje smo započeli krajem aprila, kako bi zaštititili prava prosvjetnih radnika i stabilizirali budžete u kantonima", poručuje Sivro.

Ono što je indikativno u ovom slučaju jeste da su tri člana Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH 29. aprila održali sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH o započinanju pregovora o usklađivanju granskog kolektivnog ugovora, te da tada uopšte nije bilo govora o legitimnosti spomenutog sindikata.

Ipak, desetak dana nakon toga Vlada FBiH je donijela odluku o brisanju iz Registra udruženja Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH.

Kako je za Klix.ba potvrđeno predstavnici Sindikata i Vlade FBiH u četvrtak bi trebali održati sastanak, kako bi pronašli rješenje za problem koji je nastao.