Komentar svečanog defilea
241

Iz SBiH o proslavi 9. januara: Militantna parada sile u Lukavici je rušenje Dejtona

S. Š. U.
Iz Stranke za BiH komentirali današnje obilježavanje neustavnog Dana RS-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Iz Stranke za BiH komentirali današnje obilježavanje neustavnog Dana RS-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Iz Stranke za BiH komentirali su obilježavanje neustavnog Dana RS-a u Lukavici odnosno Istočnom Sarajevu, ističući da državno Tužilaštvo mora reagirati.

Podsjetimo da je nedavno Stranka za BiH bila jedna od dvije stranke koje su nakon sastanka stranaka Osmorke i SNSD-a se odlučila povući iz procesa odlučivanja o formiranju vlasti budući da Milorad Dodik, lider SNSD-a nema namjeru iz procedure povući sporni zakon o imovini RS-a koji direktno podriva državne nadležnosti.

"Provokativno i militantno obilježavanje neustavnog dana manjeg bh. entiteta koji se odvija danas u Lukavici pored Sarajeva govori ne samo o civilizacijskom i kulturnom porazu onih koji ga organizuju, nego o porazu Evrope i demokratskog svijeta", poručili su.

Pitaju iz SBiH i zašto Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne djeluje i upotrijebi poluge koje mu stoje na raspolaganju kako bi provelo odluke pravosudnog sistema.

"Jasno je da opstrukcije redovno dolaze od strane politika koje su anticivilizacijske i antievropske i koje otvoreno pozivaju na secesiju. Međunarodna zajednica koja je predstavljena u Upravnom odboru OHR-a dužna je spriječiti i sankcionisati nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a orgijanje militantnog nacionalizma u srcu Evrope je zasigurno rušenje Dejtonskog sporazuma", mišljenja su.

Ističu da u BiH imamo razloga za brigu ako se današnja proslava stavi u kontekst rata u Ukrajini i prijetnji teritorijalnim širenjem Srbije na račun susjeda.

"Istu demonstraciju sile smo vidjeli prilikom stavljanja u punu borbenu gotovost Vojske Srbije prošlog mjeseca kako bi odbranili pravo na barikade na Kosovu. Postavlja se pitanje kako razvijati dobre međuetničke odnose u BiH kao i dobrosusjedske odnose sa Srbijom dok se demonstrira neprimjerenom vojnom silom", ističu.

Naglašavaju i da Srbija zajedno sa Dodikom ruši regionalne inicijative te da je nemoguće na taj način graditi susjedske odnose.