BiH
0

Iz Sarajeva danas na hadž kreće prva grupa vjernika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
S Aerodroma Sarajevo, danas polijeću dva aviona za Kraljevinu Saudijsku Arabiju s hadžijama iz Bosne i Hercegovine.

Na vjerski obred hadža iz Bosne i Hercegovine ide 1.133 vjernika.

U srijedu, 2. oktobra, je također planiran polazak dviju grupa vjernika, u 11.15 sati i druga grupa u 21.15 sati. U četvrtak u 09.15 sati s Aerodroma Sarajevo polijeće posljednja grupa vjernika.

Oko 1.025 njih ide putem Ureda za hadž Rijaseta IZBiH, a 108 ide putem dviju turističkih agencija. S agencijom Biss-tours iz Zenice ide 58, s Merkez oil agencijom iz Novog Travnika 50 hadžija.

Prošle godine na hadž je iz BiH otputovalo 1.386 hadžija, a ove godine je broj umanjen. To umanjenje nije samo za BiH nego za cijeli svijet, zbog građevinskih radova oko Haremi šerifa u Mekki.

Ovu informaciju potvrdio je i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) u BiH Al-Thakafi koji je u izjavi za Agenciju Fena kazao da je ove godine broj hadžija smanjen za 20 posto iz inozemstva, a za 50 smanjen je broj hadžija iz unutrašnjosti.

Kraljevina Saudijska Arabija će kao i uvijek spremno dočekati goste iz čitavog svijeta.

"Očekuje se da će preko međunarodnog aerodroma "Kralj Abdul Aziz“ doći oko milion hadžija nakon izdavanja upute da se smanji broj hadžija iz inostranstva za 20 posto zbog radova na proširenju prostora za tavaf u Mekkanskom haremu", kazao je ambasador Al-Tkhafi.

Dodao je da je istovremeno saudijsko Ministarstvo za hadž dalo naredbu da se smanji broj hadžija iz unutrašnjosti za 50 posto i dalo prednost hadžijama koji dolaze iz inostrastva.

Jedan od pet temelja islama je hadž. U Kur'anu se kaže "... Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj ko je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje, pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome." (Ali Imran, 97)