Muhamed Ljevaković, TEDx
0

"Iz Sarajeva ćemo u svijet poslati kvalitetne bh. ideje"

Razgovarao: Adis Karadža
Muhamed Ljevaković
Muhamed Ljevaković
TED je godišnji događaj na kojem vodeći svjetski mislioci i poduzetnici razgovaraju o svojim idejama. Prva konferencija ove vrste održana je prije 24 godine, a 21. marta u Sarajevu će se, prema TED licenci, održati prvi TEDx Sarajevo. Sa organizatorom događaja Muhamedom Ljevakovićem razgovarali smo o samoj suštini ovog projekta, njegovoj misiji, a samo za Sarajevo-x.com predstavljena su imena učesnika koji će držati 18-minutne govore koji će biti plasirani globalnoj javnosti.

Možete li nam ukratko predstaviti i objasniti ideju TED-a i TEDx događaja?

TED je godišnji događaj na kojem vodeći svjetski mislioci i poduzetnici razgovaraju o onome u vezi s čim su najstrastveniji – svojim idejama. TED je skraćenica za Technology, Entertainment i Design – tri široke teme koje kolektivno oblikuju našu budućnost, ali sam događaj je širi od toga, jer se na TED-u predstavljaju ideje iz različitih disciplina. Danas, 24 godine od prve TED konferencije održane u Kaliforniji, organiziraju se samostalni, lokalni, nezavisni TEDx događaji izvan granica SAD-a. Prema TED licenci u Sarajevu će se 21. marta 2010. održati TEDxSarajevo.

Šta je glavna misija TED-a?

Misija TED-a su "ideje vrijedne širenja“. Pod tim sloganom se podrazumijeva da je TED posvećen da milionima tragača za znanjem daje pristup najvećim misliocima i predavačima.

Kada i gdje će biti održan prvi TEDx u Sarajevu i koliko učesnika se očekuje na ovom događaju?

U nedjelju, 21. marta 2010. godine ćemo održati prvu TEDxSarajevo konferenciju. Detalji oko same konferencije će biti dostupni na našoj web stranici www.tedxsarajevo.com. Mi smo već sedmicama zatrpani prijavama zainteresiranih učesnika i održat ćemo svoju najavu da ćemo ugostiti 120 učesnika koji će u nedjelju, cijeli dan, imati priliku da osjete približno TED iskustvo u Sarajevu.

Poslate aplikacije za učešće ocjenjivat će stručna komisija? Ko su članovi komisije i koji su kriteriji odabira učesnika u događaju?

Mi smo u petak poslali prvi dio pozivnica učesnicima koji su kroz svoje odgovore na našoj formi demonstrirali da su TED publika. Sutra ćemo poslati ostatak. Već na idućem TEDxSarajevo događaju ćemo omogućiti učešće većeg broja učesnika. Što se tiče kriterija, mi smo slijedili iskustva i uputstva TED konferencije gdje smo sa par pitanja pokušali testirati načelno nemjerljivo: entuzijazam i energiju. Kroz odgovore u prijavama smo vidjeli da imamo izuzetno kvalitetnu publiku i to nam daje nadu da je ova regija plodno tlo za poznati TED format.

TEDx konferencije poznate su po tome što na njima učestvuju najveća imena iz svih segmenata života. Možete li samo za naš portal otkriti imena učesnika TEDx događaja u Sarajevu?

Mi smo pokušali da za prvi TEDxSarajevo događaj okupimo kvalitet koji možemo pokazati svijetu. Među našim govornicima će biti inovatori Fikret Alić i Rudolf Bošnjak, fotograf Zijah Gafić, književnik Nedžad Ibrišimović, hafiz Sulejman Bugari, fra Mirko Majdandžić, prof. Fahira Fejzić Čengić, muzičar Damir Imamović, filozof Rusmir Mahmutćehajić, doktor Almir Flisar, poduzetnik Saladin Pašalić, kaligraf Kenan Šurković, aktivista Almir Mukača uz još nekoliko izuzetnih govornika. Program TEDxSarajevo će već danas biti objavljen na našoj web stranici.

Da li učesnici u sarajevskom TEDx-u mogu očekivati neke nagrade?

TED je dom poznate TED nagrade koja svojim dobitnicima ispunjava jednu želju uz nagradu od 100.000 dolara. TEDx govornici postaju kandidati za tu nagradu čiji će dobitnici biti objavljeni u julu i novembru 2010 godine.

Koliko će se govori na sarajevskom TEDx-u čuti širom svijeta?

Naša procjena je da će gledanost jednog govora u prosjeku za tri mjeseca preći 100.000 posjetilaca, ali postoje dodatne aktivnosti na promociji samog TEDxSarajevo događaja u regiji i o tome ćemo u nedjelju 21.3.2010. detaljnije govoriti.

Kako se može prisustvovati TEDx događaju u Sarajevu i koliko često će se ovi događaji dešavati u našem glavnom gradu?

U maju 2010. ćemo početi sa prikupljanje prijava za oktobarski TEDxSarajevo čiji će datum biti naknadno objavljen. Za ovaj sada, danas zatvaramo sekciju web stranice www.tedxsarajevo.com na kojoj se vrše prijave.

Možete li nam reći nešto više o samom govoru na TEDx-u? Koja su osnovna pravila? Šta je dozvoljeno, a šta ne? Koliko traje jedan TEDx govor?

TEDx prezentacija bi trebala trajati najviše 18 minuta: dovoljno dugo da se kaže nešto značajno, a dovoljno kratko da se zadrži pažnja publike i da se lako gleda na internetu. Ovaj TED format je dokazao da pažljivo pripreman govor koji traje 18 minuta može imati izuzetan uticaj. Pogledajte primjere na www.tedxsarajevo.com. Naši govornici moraju slijediti stroga TED pravila. Ne smiju ništa "prodavati sa scene“, strogo moraju poštovati dogovorene termine te tzv. 10 TED zapovijedi sa kojima su upoznati naši govornici.

Koji su po Vašem mišljenju najbolji TED govori u svijetu do sada? Izaberite tri.

Vrlo je teško izabrati, ali ako moram svesti na tri, to su vjerovatno Ken Robinson (o kreativnosti), Benjamin Zander (o klasičnoj muzici) i Barry Schwartz (o paradoxu izbora).