BiH
0

Iz programa rada Skupštine KS-a za 2008.

FENA
Prioritetan zadatak Skupštine Kantona Sarajevo u 2008. bit će usmjeren na izgradnju i doradu pravnog sistema u Kantonu Sarajevo radi osiguranja vladavine prava, poštivanja ustavnosti i zakonitosti te oblikovanju pravnog sistema i njegovog uvezivanja u pravni sistem Federacije i države BiH.

Svoje djelovanje Skupština KS-a usmjerit će na ključne elemente ekonomske reforme, transformaciji javne uprave te razvoju motivirajuće poslovne sredine za nove biznise, harmoničnog razvoja svih sadržaja koji bi Kantonu osigurali atribute metropole te ambijent ugodnog življenja. Rast zapošljavanja predstavlja apsolutni i prioritetni zadatak u Kantonu Sarajevo, navodi se u Programu rada Skupštine KS-a za 2008. godinu.

U vezi sa zaštitom čovjekove okoline Skupština će poduzimati neophodne aktivnosti na normiranju ove oblasti radi korištenja resursa zaštitom prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti.

Skupština KS-a će usmjeriti pažnju na plansku i sistematsku obnovu kolektivnog i individualnog stambenog fonda i planiranja i organizovanja stanovanja i stambene politike.

Skupština će poduzimati i aktivnosti na modernizaciji u vezi s transportom i komunalnom infrastrukturom.

Skupština KS-a će u vezi s unutrašnjim poslovima, polazeći od zakonskih ovlaštenja redovno pratiti i analizirati aktuelne sigurnosne pojave i provoditi mjere radi poboljšanja sigurnosne situacije.

U razvoj privrede, odnosno u razvoj poljoprivrede, s posebnim osvrtom na stočarstvo i proizvodnju zdrave hrane Skupština će donošenjem niza mjera raditi na osiguranju i jačanju instrumenata u ovoj oblasti.

Na izradi razvojnih i poticajnih programa i planova Skupština će djelovanje usmjeriti na razvoj urbanog i seoskog turizma u Kantonu Sarajevo, inicirat će izradu programa valorizacije i medijske promocije prirodnih i kulturnih bogatstava kojima Kanton Sarajevo raspolaže, a koje u ovom trenutku nisu adekvatno iskorištene.

Svoju aktivnost Skupština će intenzivirati u obrazovnom sistemu visokoškolskim ustanovama primjenom Bolonjskog procesa, razvoju nauke i naučnoistraživačke djelatnosti te s tim u vezi podržat će racionalnu reformu u obrazovanju te stvoriti materijalne i institucionalne pretpostavke za uspješno funkcioniranje obrazovnog sistema i njegovo usklađivanje sa stvarnim privrednim i društvenim potrebama.

Također će svoje djelovanje usmjeriti na unapređenje postojećeg sistema zdravstva u skladu s principom i stavovima Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske strategije zdravstva za 21. stoljeće.

U kulturi i sportu Skupština će poduzimati aktivnosti na osiguranju uvjeta za rad ukupnog kulturnog stvaralaštva u Kantonu Sarajevo i na jačanju sportske djelatnosti, što doprinosi ukupnom razvoju Kantona ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine nego i šire.

Ona će u kontinuitetu poduzimati aktivnosti na jačanju u vezi sa socijalnom zaštitom, te osiguravati preduvjete za održivi povratak izbjeglih, prognanih i raseljenih osoba s materijalnom, ekonomskom i finansijskom potporom.

U vezi s boračko-invalidskom zaštitom Skupština će nastaviti poduzimati aktivnosti koje proizilaze iz zakona, odnosno iz propisa koji regulišu boračko-invalidsku zaštitu. Poduzimat će i intenzivne aktivnosti na rješavanju stambenih potreba pripadnika boračkih populacija, RVI, demobiliziranih boraca, šehidskih porodica i porodica poginulih boraca.