Prešli granicu u Rafahu
15

Iz Pojasa Gaze uspješno evakuisana 42 bh. državljana, ostalo je još 12

S. Š.
Granični prijelaz Rafah (Foto: EPA-EFE)
Granični prijelaz Rafah (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da je dio bh. državljana uspješno evakuisano iz Pojasa Gaze.

Naime, nakon višesedmičnih napora svih aktera i institucija uključenih u kompleksni proces evakuacije, danas su na egipatsku stranu iz Gaze prešle 42 osobe koje imaju državljanstvo BiH ili su u srodstvu sa bh državljanima.

Iz ministarstva vanjskih poslova BiH su ujedno saopćili da se zbog nemogućnosti da dođu do granice jedan dio bh. državljana nije uspio danas evakuisati.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nastavlja pratiti putem članova Kriznog štaba Ministarstva i naših ambasadora, razvoj događaja u procesu evakuacije iz Gaze.

Inače, kako je Klix.ba ranije objavio, na listi koja je predata za evakuaciju nalaze se 54 osobe, od čega je 27 državljana BiH dok su ostali njihovi bliski srodnici (supružnici i djeca).

Nakon što su državljani BiH prešli granicu u Rafahu, idu za Kairo gdje će biti smješteni tri dana.

Inače, iz Palestinske zajednice u BiH su se danas posebno zahvalili institucijama i pojedincima koji su učestvovali u ovom procesu. Posebnu zahvalnost su uputili Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, pomoćniku ministra Frani Planiniću - šef Kriznog tima za evakuaciju, ambasadorima Bosne i Hercegovine u Kairu Sabitu Subašiću i Semiru Haliloviću, te svim drugim institucijama i pojedincima koji doprinose evakuaciji bh. državljana i njihovih porodica iz pojasa Gaze

Također, zbog uspješne evakuacije bh. državljana, iz Palestinske zajednice u BiH su ponovili da su zahvalni, ali da bez obzira na svakodnevne napade Izraela i izraelske vojske, palestinski narod nastavlja svoju borbu za mir slobodu uz podršku sve većeg broja država i ljudi širom svijeta.