Statut nije dobio podršku
75

Iz Platforme za progres tvrde da nema pobune unutar stranke i da o ujedinjenju nisu ni razgovarali

N. V.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Platforma za progres je danas obavijestila javnost da je u nedjelju održana tematska Konvencija, potvrđuju da je zbog dužine trajanja zasjedanje moralo biti prekinuto, ali negiraju da je na dnevnom redu bila saradnja sa drugim političkim subjektima.
Oni u saopćenju za javnost kažu da je održana prva izvještajno - tematska Konvencija Platforme za progres na kojoj je delegatima predstavljen izvještaj o radu organa, kao i izborni rezultati u roku od šest mjeseci od održanih izbora.

Na Konvenciji su učestvovali predsjednici organa stranke, kao i određeni broj delegata na osnovu odluke Predsjedništva.

Kao što je Klix.ba i pisao ranije Statut stranke članstvo nije podržalo nkon šest sati vijećanja.

"Statut je dobio podršku 80 posto prisutnih delegata, ali zbog statutarnih odredbi, prema kojima prijedlog mora dobiti podršku 2/3 ukupnog broja članova sa pravom glasa, vraćen je na doradu", rekli su.

Prekid sjednice objašnjavaju dužinom trajanja sastanka, a ne nemogućnosti da se usaglase.

"S obzirom da je Konvencija trajala tri sata duže nego što je to predviđeno, mnogi delegati su morali napustiti događaj zbog ranije preuzetih obaveza, zbog čega je prekinuta. Predsjedništvo će odrediti datum nastavka Konvencije", stoji u saopćenju.

Nakon razgovora sa članovima Platforme za progres pisali smo o problemu sa kojim se Hadžikadić susreće, a to je nedostatak podrške za ujedinjenje sa drugim strankama, no iz stranke su negirali da se o tome uopšte govorilo na Konvenciji.

"Ovim putem želimo naglasiti da prijedlog ujedinjenja ili bilo kakve saradnje sa drugim političkim subjektima nije bio na dnevnom redu, tako da se o tome delegati nisu ni izjašnjavali. Kao što smo ranije govorili u medijima, takav prijedlog nikada nije bio prezentiran organima stranke na bilo kojem nivou", rekli su oni.

Na kraju ističu da će u narednom periodu Platforma za progres nastaviti sa aktivnostima koji vode ka promjeni političke situacije u Bosni i Hercegovini.