Jede 7 kg mesa dnevno
1.8k

Iz Pionirske doline objasnili zašto lavica izgleda loše: Ima poteškoće u razvoju i kretanju

N. V.
Na društvenim mrežama se pojavio snimak lavice Pioline iz Pionirske doline u Sarajevu uz opis da je neuhranjena, dehidrirana i zlostavljana. Takve navode iz KJKP Park u potpunosti demantuju, te navode prave razloge zbog kojih lavica izgleda loše.

"Piolina je vrlo uhranjena, uvijek napojena, njegovana i životinja kojoj se posvećuje posebna ljubav, ali je jednostavno životinja koja ima poteškoće u razvoju i kretanju. To je činjenica i jedina istina", kazali su.

Navode da je Pionirska dolina sigurno i jedino utočište i za brojne mladunce koji u prirodnom okruženju ne bi mogli preživjeti i opstati sami.

Poznata je i činjenica da su lav Rily i i lavica Sarajčica prva dva lava donirana iz prijateljskih zooloških vrtova iz Evrope, a da je Piolina prvi lav rođen u Pionirskoj dolini i prvo mladunče para lavova.

Rođena je u augustu 2014. godine. Nedugo nakon Piolininog rođenja, lavica Sarajčica je, s obzirom da je to njeno prvo mladunče, šapom povrijedila mlado i od tada Piolina ima problem s razvojem kičme, vidnim deformitetom i činjenicom da ima teže pokretne zadnje ekstremitete, kažu iz KJKP Park te iznose Piolininu priču.

"Naš veterinarski tim od tada je posebnu brigu i njegu posvetio Piolini kao životinji kojoj je potrebna dodatna njega i zaštita, kako bi joj život bio olakšan i omogućeni što bolji uslovi. Od Piolininog rođenja i Veterinarski fakultet u Sarajevu vodi ljekarsku zaštitu i brigu o Piolini. Osim redovnih veterinarskih kontrola koji se vrše u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, preduzeće Park i Pionirska dolina, prilikom boravka italijanskog doktorskog tim 2016. godine organiziralo je i prvi u BiH CT snimak Piolininog stanja, a na osnovu istog je utvrđeno da nije u pitanju oštećenje kosti. O svemu originalna medicinska dokumentacija nalazi se na Veterinarskom fakultetu", navode iz Pionirske doline.

Ističu da je mišljenje doktora veterinara iz Italije bilo je da jedino MR bi mogao jasno definirati u kojoj mjeri su oštećena tkiva i nervni sistem uz koštani dio. Međutim u Bosni i Hercegovini niti jedna institucija nema MR aparat, niti je moguće uraditi operativni zahvat životinje.

"Od tada je brigu o Piolini u Pionirskoj dolini preuzeo i posebno educirani kadar, određena posebna radna snaga, jer se radi o životinji koja ima posebne potrebe i koja je svakodnevno pod nadzorom i pod punom pažnjom. O njenoj ishrani također se vodi posebna briga o čemu svjedoči i jelovnik, Piolina kao i ostala dva lava (njeni roditelji) dnevno pojede po sedam kilograma pregledanog, certificiranog i vrlo kvalitetnog mesa. Piolina zbog svog stanja mora tokom dana boraviti i u otvorenom dijelu svoje nastambe, na suncu zbog D vitamina, koji joj se daje i kroz ishranu", tvrde iz Pionirske doline i nastavljaju:

"Iako bi neko drugi radio sve da se oslobodi životinje koja ima problem s kretanjem ili bi je držao zatvorenu i daleko od očiju javnosti, preduzeće Park i Pionirska dolina to nikada neće uraditi. Mi se o životinjama smještenim u našem zoološkom vrtu brinemo i njegujemo ih s puno ljubavi, znanja i vrlo predano i to ćemo nastaviti raditi i dalje. Nećemo ih sklanjati od javnosti samo zato što imaju poteškoće u razvoju, što su ostarile i slično".

Pionirska dolina je smještaj i zoološki vrt u kojem životinje žive, stare, imaju zdravstvene probleme, a ne izložbeni prostor u kojem će se pokazivati samo najljepši primjerci. U Pionirskoj dolini životinje žive realan život, rađaju se, obolijevaju, imaju probleme u razvoju, stare, umiru, a ne borave u istom samo kada su najljepše i za pokazivanje, zaključili su iz Pionirske doline.

U ponedjeljak 10. augusta se obilježava i Svjetski dan lavova stoga Pionirska dolina poziva da dođete i da zajedno provedete vrijeme s Piolinom, pokažimo joj da i ona zaslužuje našu ljubav i brigu