BiH
0

Iz Parlamenta potvrda da će Vlada FBiH biti formirana oko 20. marta

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safet Softić je danas Agenciji Fena potvrdio imena ministarskih kandidata koja su mu dosad poznata za četvorogodišnji mandat Federalne vlade.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) to su Nail Šećkanović, kandidat za ministra prometa i komunikcija, Desnica Radivojević za ministra trgovine, Salko Obhođaš (prostorno uređenje), Zahid Crnkić (boračka pitanja) i Edin Mušić (izbjeglice).

Ministarski kandidat u resoru obrta je Velimir Kunić (Savez nezavisnih socijaldemokrata).

Kandidati Stranke za BiH su Safet Omerović (zdravstvo), Meliha Alić (obrazovanje), Gavrilo Grahovac (kultura), Vahid Hećo (industrija) i Fadil Jaganjac (unutrašnji poslovi). Prema još nepotvrđenim informacijama, Ministarsvo finansija trebalo bi da pripadne kandidatu Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Za ministarske resore unutrašnjih poslova, pravde, obrazovanja, izbjeglica i finansija potrebna je saglasnost OHR-a.

Čim saglasnost stigne u Ured predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto i o tome bude obaviješten Parlament, federalni poslanici će zasjedati radi potvrde imenovanja nove Federalne vlade, najavljuje predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić.

Premijer FBiH, prema Softićevom uvjerenju, bit će aktuelni ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković.

Softić je danas ponovno izjavio da će imenovanje Vlade Federacije BiH biti potvrđeno u Parlamentu oko 20. marta, nakon čega će prvi korak novog kabineta biti utvrđivanje prijedloga ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

Nacrt budžeta je odobren u Predstavničkom domu, a ukoliko ga 15. marta na sjednici odobre i delegati Doma naroda, prijedlog konačnog teksta budžeta utvrđivat će novi saziv Vlade FBiH.

Da bi postao operativan, budžet mora biti potvrđen u Parlamentu do 31. marta. Softić vjeruje da će formiranje nove Vlade te potvrđivanje budžeta biti obavljeno u ovim okvirima.