{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz Organizacije islamske kooperacije novac za povratnike u BiH

F
26.9.2013. u 12:28
0
4
Iz Organizacije islamske kooperacije novac za povratnike u BiH
0
Iz Organizacije islamske kooperacije novac za povratnike u BiH
Adil Osmanović
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i direktor Fonda za povratak izbjeglica BiH - Organizacije islamske kooperacije sa sjedištem u Sarajevu, En-Nur Swar Eddahaba, danas su potpisali Protokol o saradnji u realizaciji projekta "Podrška i pomoć ekonomskom jačanju povratnika" dodjelom grant sredstava od milion KM.
Osmanović je s 11 ambasadora zemalja članica Organizacije islamske kooperacije koje imaju svoja diplomatska predstavništva u BiH razgovarao o procesu povratka raseljenih osoba i izbjeglica, o njihovoj ekonomskoj situaciji i davanju podrške povratničkoj populaciji.

Cilj potpisanog protokola jest poboljšanje položaja povratnika da se lakše nose s izazovima u svakodnevnom izdržavanju svojih porodica i borbi za opstanak na svojim imanjima, što utiče na reintegraciju društva, a time i Bosne i Hercegovine u cijelosti.

"Svjedoci smo da je iz godine u godinu sve manje sredstava za proces povratka te želimo da pokušamo udvostručiti pomoć da bismo povratnicima što više izašli ususret, prije svega u ekonomski održivom povratku", kazao je Osmanović na konferenciji za medije koja je upriličena poslije sastanka u zgradi Vlade FBiH.

Grant sredstava od resornog ministarstva i Fonda te ličnog učešća korisnika namijenjena su za nabavku poljoprivredne mehanizacije, motokultivatori, motokopačice, kosačice, muzilice, štalski objekti i plastenici.

"Intenzivno radimo na održivom povratku izbjeglica. Naši članovi Organizacije islamske kooperacije učestvuju i individualno i putem Fonda u prikupljanju sredstava. Saudijska Arabija je ove godine dala oko 15 miliona KM za povratak, a očekujemo još sredstava ubuduće", kazao je Eddahab.

Fond se potpisanim Protokolom obavezuje da će osigurati 40 posto sredstava i biti nosilac realizacije projekta, Ministarstvo će osigurati 30 posto sredstava projekta te sufinansirajući iznos sredstava uplatiti na račun Fonda, a korisnici pomoći su se svojom izjavom prilikom aplikacije na javne oglase Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica obavezali da će osigurati 30 posto sredstava od ukupne vrijednosti pomoći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: