{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz Organizacije islamske kooperacije novac za povratnike u BiH

F
26.9.2013. u 12:28
0
4
Iz Organizacije islamske kooperacije novac za povratnike u BiH
0
Iz Organizacije islamske kooperacije novac za povratnike u BiH
Adil Osmanović
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i direktor Fonda za povratak izbjeglica BiH - Organizacije islamske kooperacije sa sjedištem u Sarajevu, En-Nur Swar Eddahaba, danas su potpisali Protokol o saradnji u realizaciji projekta "Podrška i pomoć ekonomskom jačanju povratnika" dodjelom grant sredstava od milion KM.
Osmanović je s 11 ambasadora zemalja članica Organizacije islamske kooperacije koje imaju svoja diplomatska predstavništva u BiH razgovarao o procesu povratka raseljenih osoba i izbjeglica, o njihovoj ekonomskoj situaciji i davanju podrške povratničkoj populaciji.

Cilj potpisanog protokola jest poboljšanje položaja povratnika da se lakše nose s izazovima u svakodnevnom izdržavanju svojih porodica i borbi za opstanak na svojim imanjima, što utiče na reintegraciju društva, a time i Bosne i Hercegovine u cijelosti.

"Svjedoci smo da je iz godine u godinu sve manje sredstava za proces povratka te želimo da pokušamo udvostručiti pomoć da bismo povratnicima što više izašli ususret, prije svega u ekonomski održivom povratku", kazao je Osmanović na konferenciji za medije koja je upriličena poslije sastanka u zgradi Vlade FBiH.

Grant sredstava od resornog ministarstva i Fonda te ličnog učešća korisnika namijenjena su za nabavku poljoprivredne mehanizacije, motokultivatori, motokopačice, kosačice, muzilice, štalski objekti i plastenici.

"Intenzivno radimo na održivom povratku izbjeglica. Naši članovi Organizacije islamske kooperacije učestvuju i individualno i putem Fonda u prikupljanju sredstava. Saudijska Arabija je ove godine dala oko 15 miliona KM za povratak, a očekujemo još sredstava ubuduće", kazao je Eddahab.

Fond se potpisanim Protokolom obavezuje da će osigurati 40 posto sredstava i biti nosilac realizacije projekta, Ministarstvo će osigurati 30 posto sredstava projekta te sufinansirajući iznos sredstava uplatiti na račun Fonda, a korisnici pomoći su se svojom izjavom prilikom aplikacije na javne oglase Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica obavezali da će osigurati 30 posto sredstava od ukupne vrijednosti pomoći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: