O izbornom zakonu
0

Iz NiP-a podržali odluku Schmidta: Odbacujemo navode da su izmjene usmjerene protiv bilo kojeg naroda

L. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iz Naroda i Pravde (NiP) pozdravljena je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona.

"Svjedočili smo iz izbornog procesa u izborni proces da se dešavaju različite malverzacije te smo u jednom trenutku došli do toga da uopće nije bitno kako građani zaista glasaju već je postalo bitno ko ima kontrolu nad biračkim odborima, izbornim komisijama i brojanjem glasova. Sve to utjecalo je negativno na cjelokupan izborni proces, građani su gubili vjeru da je išta moguće promijeniti izborima, što je utjecalo na sve manju izlaznost birača", istaknuli su iz NiP-a.

Naznačili su da se uvođenjem modernih tehnologija i dugačijim načinom formiranja biračkih odbora konačno vraća nada u poštene i fer izbore, pritom dodajući da bi bilo bnemjerljivo bolje da su domaći politički akteri uspjeli samostalno iznaći rješenje.

"Ovom pitanju smo posvetili značajnu pažnju pokazavši spremnost na kompromis i uvažavanje svih stavova koje imamo u Bosni i Hercegovini. Nažalost, postalo je očigledno da pojedine političke strukture ne žele na bilo koji način unaprijediti izborni proces te je djelovanje visokog predstavnika bila jedino rješenje u ovom trenutku", tvrde iz NiP-a.

Pritom su pozvali sve političke aktere u BiH da izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik shvate kao prvi korak na putu dodatnog jačanja izbornog procesa kao temelja svakog demokratskog društva.

"Jasno uočavamo potrebu i za dodatnim unapređenjem izbornog procesa i to domaćim političkim liderima ostavlja dovoljno prostora da u narednom periodu preuzmu odgovornost. Odbacujemo sve navode da su ove izmjene usmjerene protiv bilo kojeg naroda ili bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine. Pošteni i fer izbori u interesu su svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine, a svaka opstrukcija na tom putu direktno je ugrožavanje osnovnih prava građana", zaključili su.