Mostar
0

IZ najoštrije osuđuje napad na vjernike kod Šarića džamije

FENA
Rijaset Islamske zajednice u BiH najoštrije osuđuje napad na vjernike prilikom izlaska iz džamije, nakon jacije namaza, koji se dogodio kod Šarića džamije u Mostaru, što je za posljedicu imalo smrt jednog mladog čovjeka i ozljeđivanje više osoba.

"Kao redovni džematlija Magdi Dizdarević je došao u svoju džamiju da obavi jaciju namaz, ne sluteći da će mu to biti posljednji namaz, da će postati žrtvom predrasuda, stereotipa i mržnje koju neki ljudi i grupe njeguju i šire prema drugom i drugačijem", saopćila je Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Rijaset Islamske zajednice u BiH izrazio je najdublje saosjećanje porodici žrtve, moleći Uzvišenog Allaha da joj podari strpljivost u ovom iskušenju, Magdiju oprosti grijehe i obraduje ga džennetskom nagradom, a njegovim ubicama prosvijetli razum i podari uputu, navodi se u saopćenju.

Nažalost, napad na vjernike po povratku s namaza je zastrašujuća stvarnost s kojom se muslimani ovih prostora suočavaju kao posljedicom višegodišnje organizirane političko-medijske kampanje, širenja straha od vrijednosti islama i njegovih institucija, sijanja mržnje, huškanja i besprizornog sataniziranja Islamske zajednice i islamskih autoriteta.

Rijaset Islamske zajednice ističe da je u više navrata upozoravao na neprihvatljiv jezik i govor mržnje koji su neki političko-medijski krugovi u BiH njegovali, a i danas dosljedno njeguju prema islamskim vrijednostima i Islamskoj zajednici.

I ovaj slučaj je, kako dodaju, pokazao da je većina medija, uprkos odbijanju policijskih zvaničnika da to potvrde, požurila da kaže da je došlo do sukoba “članova vehabijske zajednice” i građana, valjda kao neko opravdanje ili upozorenje, premda nije jasno po kojim standardima i na koji način, ili koji meritorni organ je utvrdio ili propisuje da je neko vehabija ili to nije.

"Da li je dovoljno da se neko na osnovu fizičkog izgleda proglasi teroristom, radikalnim i opasnim čovjekom, pa da on postane poželjna meta napada i ponižavanja?", navodi se.

"Da li je ubistvo Magdija Dizdarevića pokazatelj da je islamofobija u BiH stvarnost, da daje rezultate i da posljedice više nisu samo prezir, mržnja, satanizacija, nego rezultira smrtnim ishodom?", dodaje se u saopćenju.

Rijaset Islamske zajednice pozvao je muslimane na mir, strpljenje i dostojanstvo, a od nadležnih organa očekuje potpuno i profesionalno rasvjetljavanje ovog slučaja.

Također, Rijaset Islamske zajednice izražavajući nadležnim sigurnosnim organima zabrinutost za sigurnost i dostojanstvo muslimana, traži osiguranje uslova u kojima će biti dosljedno poštovana sigurnost muslimana i neometano uživanje vjerskih i građanskih prava, a preduslov toga je zaustavljanje dominantnog govora mržnje i kampanje kakvu evropske sigurnosne i društvene institucije kvalificiraju islamofobijom.

Rijaset Islamske zajednice u BiH još je jednom apelirao na sve odgovorne u ovoj zemlji da u skladu sa svojim nadležnostima zaustave govor mržnje i huškanja u javnom diskursu, te sataniziranja islamskih institucija, navodi se u saopćenju.