BiH
152

Iz Ministarstva obrazovanja KS upozoravaju na opasnost postojanja ilegalnih vrtića

Piše: Er. M.
Udruženje privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo na svojoj zvaničnoj web stranici objavilo je spisak sedamnaest vrtića i igraona za koje tvrde da rade ilegalno. Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo upozoravaju da u KS postoji veliki broj objekata u kojim borave djeca predškolskog uzrasta, te apeluju na roditelje da se adekvatno informišu kako ne bi upisivali svoju djecu u vrtiće nad čijim radom ne postoji nikakav nadzor.

Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju precizirao je da su vrtići jedini oblik organizovanog odgoja i obrazovanja koji se provodi sa djecom od šest mjeseci do polaska u školu, te da je u Kantonu Sarajevo isključivo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih nadležno za provođenje Zakona i podzakonskih akata iz oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja. Kako ističu iz Ministarstva, igraone ne predstavljaju oblik organizovanog rada sa djecom koji je u nadležnosti ovog ministarstva, tako da Ministarstvo nema nadzor nad igraonama koje nisu registrovane.

"Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi jeste da u Kantonu Sarajevo ima ukupno 19 vrtića koji se vode u Registru predškolskih ustanova koje vodi Ministarstvo, od kojih je jedna javna ustanova, a ostale su privatne predškolske ustanove“, kazao je za Klix.ba ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Elvir Kazazović.

On je dodao da Ministarstvo ima saznanja da u Kantonu Sarajevo postoji veliki broj objekata u kojim borave djeca predškolskog uzrasta, ali da tačan podatak o broju ilegalnih vrtića ne posjeduju.

"U slučaju da se radi o vrtićima, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat rada, zaštite na radu, socijalne zaštite i prosvjetne inspekcije, je obavezan po službenoj dužnosti ili po predstavci izvršiti inspekcijski nadzor, te u tom smislu ima zakonsku mogućnost zatvaranja ovih objekata. Ministarstvo je po saznanjima o postojanju ilegalnih vrtića u više navrata zahtijevalo od nadležnog inspekcijskog organa poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti“, rekao je Kazazović.

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo upozoravaju da postoje brojne opasnosti koje vrebaju djecu u objektima koji rade nacrno, počev od zdravstveno-higijenskih uvjeta, osoblja čija se stručnost i zdravlje ne prate i ne kontrolišu, pa sve do niza drugih neophodnih preduvjeta koji su bitni za zdrav i nesmetan rast i razvoj djece.

I iz Ministarstva ističu da problem ilegalnog rada vrtića smatraju izuzetno ozbiljnim, jer ne postoji nadzor ni u kojem smislu, jer svi vrtići koji nisu osnovani u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevu, nisu objekti usklađeni sa Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje, te ne postoji nadzor stručnih kadrova koji rade sa djecom, niti postoji nadzor nad programima prema kojima se realizuje rad sa djecom.

"Iz navedenog razloga jasno proizilazi da se javlja višestruka opasnost slanja djece u neregistrovane vrtiće, ali roditelji snose ogromnu odgovornost kada je riječ o upisu i boravku djece u vrtićima koji nisu registrovani“, smatra Kazazović.

Spisak registrovanih vrtića nalazi se na web stranici Ministarstva i dostupan je zainteresovanoj javnosti, a ovu informaciju roditelji uvijek mogu dobiti i u direktnom kontaktu sa Ministarstvom, odnosno Sektorom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Iz Ministarstva ističu da povremenim kampanjama Ministarstvo informiše javnost u vezi s ovim problemom, ali da su svjesni kako su navedene aktivnosti nedovoljne.

"Pozivamo građane da nadležnoj inspekciji prijave svaki slučaj ilegalnog rada ili rada nacrno vrtića u Kantonu Sarajevo. Roditeljima poručujemo da se adekvatno informišu kako ne bi upisivali svoju djecu u vrtiće nad čijim radom ne postoji nikakav nadzor“, istakao je Kazović.

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo ističu da jedna od novina s kojom se u posljednje vrijeme susreće ovo Udruženje jesu pozivi očajnih roditelja koji koriste usluge ilegalnih vrtića i koji traže pomoć u rješavanju obligacionih problema, što nažalost isključuje mogućnost intervencije Udruženja kroz institucije sistema, jer se radi o nelegalnom subjektu.

I oni apeluju na roditelje da prilikom upisa djeteta u neki od vrtića provjere odobrenje za rad jer je samo Rješenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo relevantan i zakonom priznat dokument.

Udruženje privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo na svojoj zvaničnoj web stranici objavilo je spisak sedamnaest vrtića i igraona za koje tvrde da rade ilegalno. Većina vrtića i igraona koji se nalaze na spisku nema zvaničnu web stranicu, ali isto tako većina njih tvrdila je za Klix.ba da posjeduju dozvolu za rad.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS saopćili su nam se da se nijedan vrtić/igraona koji se nalazi na spisku ilegalnih vrtića/igraona Udruženja predškolskih ustanova KS ne vodi u Registru Ministarstva.

"Među vrtićima/igraonama koje ste naveli, nijedan se ne vodi u Registru Ministarstva, ali još jednom napominjemo da igraone ne spadaju u nadležnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo“, kazao je Kazazović.