Na Posestri
34

Iz kompleksa "Memorijalna šuma 8372" krenuo maraton prema Potočarima

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanski atletičari krenuli su iz kompleksa "Memorijalna šuma 8372" na Posestri, prema Srebrenici. Oni će istrčati dionicu do Potočara dugu 180 kilometara, a tradicionalnom "Maratonu mira" koji povezuje nekadašnje zaštićene zone Goražde, Žepu i Srebrenicu priključili su se i maratonci iz Sarajeva.

Prema Srebrenici su iz Žepe istovremeno krenuli i učesnici tradicionalnog Marša mira "Žepa- Srebrenica".

"Mi kada dođemo u Žepu i Potočare ljudi nas dočekaju s posebnim emocijama. I ove godine organizacioni odbor nam je među prvima poslao poziv da nas uvrste u program, što smo rado prihvatili", ističe Zaim Šuman, predsjednik AK Goražde.

On dodaje da između nekadašnje tri ratne enklave i danas postoji posebna veza.

"Zato mi na ovaj način šaljemo snažnu poruku u ime svih građana Goražda i BPK. Želimo da se poklonimo žrtvama genocida i da im kažemo da ih nismo i nećemo nikada zaboraviti", kazao je Šuman.

Učesnike maratona mira ispratili su članovi Asocijacije mladih Medžlisa IZ Goražde te predstavnici Grada Goražda i muftijstva goraždanskog, koji su uz kantonalnu vladu podržali ovaj projekt.

"Imamo sada ovo što smo sami napravili, ovaj lokalitet na Posestri koji nas trajno veže za naše Potočare. Dobro je da su naši atletičari odlučili krenuti odavde. To je njihov projekt, a mi smo ih samo podržali u jednoj plemenitoj ideji koja ima za cilj da čuva naše sjećanje na ono najgore što čovjek čovjeku može uraditi, a to je zločin genocida", kazao Remzija ef. Pitić, goraždanski muftija, dodajući da je ovo njihov dug prema Srebrenici.

S učesnicima maratona u gradu na Drini trčali su i najmlađi članovi atletskog kluba, a svi zajedno položili su cvijeće i proučili Fatihu na spomeniku ubijenoj djeci Goražda i spomen-obilježju braniocima grada.

Učesnici Marša mira bi iz Žepe u Potočare trebali stići sutra u posljepodnevnim satima, kada će se pridruziti hiljadama drugih učesnika koji se krenuli iz raznih krajeva BiH.