Veliki problem
146

Iz KCUS-a o nedostatku lijekova za onkološke pacijente: Nabavka citostatika nije naša nadležnost

M. G.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasili su se povodom nedostatka citostatika za liječenje onkoloških pacijenata.
Kako su rekli, na Klinici za onkologiju KCUS-a zbrinjavaju se najteži onkološki bolesnici s područja FBiH, za čije liječenje se primjenjuju savremeni onkološki protokoli koji zahtijevaju savremene i skupe lijekove – citostatike.

"Nažalost, trenutno smo suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi", kažu iz KCUS-a.

Napomenuli su da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova, u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH.

"Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika. ZZORFBIH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima", dodaju iz KCUS-a.

Naglasili su da proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS.

"Iz svega navedenog se vidi da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uvijek poduzima sve aktivnosti u okviru svojih dužnosti i obaveza, poštujući zadate rokove, kako ni u jednom trenutku ne bi došlo do nestašice lijekova", naglašavaju iz KCUS-a.

Dodali su i da shodno zakonskim i važećim propisima očekuju isporuku neophodnih lijekova, te smo uvjereni da u ZZORFBIH imaju opravdan razlog za nedostatak citostatika, kao i da čine maksimalne napore da u što skorijem vremenskom roku nabave sve potrebne lijekove i citostatike.

Trenutno, kako ističu, bilježe nedostatak sljedećih citostatika:

  • Metotreksat amp.
  • Alimta amp.
  • Irinotekan amp.
  • BCG amp. i
  • Taksol amp.

KCUS je poduzeo sve u okviru svojih nadležnosti kako bismo što prije prevazišli postojeće poteškoće. Nažalost, naše mogućnosti su ograničene jer smo samo dio karike zdravstvenog sistema.

Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili.